ROP belangrijk voor toekomst
Restauratie-instructeur Johan Wattel:
Johan Wattel is restauratie-instructeur bij Bouwmensen Zuid-West. Johan onderwijst de leerlingen
van de Goese vestiging de fijne kneepjes van het restauratievak. ROP-coördinator John Akkermans
ging bij hem op bezoek.
ftF-ïrAi
P Lfc I Dl Hfl iPR CM IC TfcN
tahJhi
Johan Wattel geeft uitleg aan de restauratieleerlingen op de werkplaats.
Johan, bij wat voor soort bedrijf werkje nu en wat heb
je hiervoor gedaan?
Bouwmensen Zuid-West is een opleidingsbedrijf voor de
bouw. De leerlingen komen na het behalen van hun vmbo-
diploma in dienst bij Bouwmensen Zuid-West. Van daaruit
worden zij geplaatst bij een erkend leerbedrijf. Daar leren
ze het vak van timmerman en metselaar. Mocht er geen
werkplek bij een leerbedrijf zijn, dan werken de leerlingen
op de werkplaats van Bouwmensen Zuid-West. Na het
behalen van hun diploma niveau 2 kunnen ze door naar
niveau 3 met de mogelijkheid tot uitstroom richting
restauratie.
Voordat ik bij Bouw Opleiding Zeeland (de voorloper
van Bouwmensen Zuid-West) in dienst kwam, heb ik vele
jaren in de bouw gewerkt. Mijn werkzaamheden waren heel
divers. Vanuit die job werd mij zo'n twintig jaar geleden
gevraagd om eens in te vallen op de werkplaats van het
opleidingsbedrijf. Na driejaar, waarin ik steeds vaker
gevraagd werd om bij te springen, kreeg ik een vaste
baan aangeboden en ben ik hier in dienst gekomen.
Wat is de taak van een (restauratie-)instructeur bij
Bouwmensen Zuid-West?
De leerlingen leren het vak bij de leerbedrijven. Als zij
geen werkplek hebben, komen ze tijdelijk terug naar onze
werkplaats. In de tussentijd dat er naar een andere leer
bedrijf wordt gezocht, is het de taak van de instructeur om
de leerlingen op de werkplaats zoveel mogelijk te scholen.
Dat doen we aan de hand van opdrachten die zo dicht
mogelijk bij de werkelijkheid staan. De leerlingen komen
om de drie weken een dag naar de werkplaats. Op die dag
kunnen de leerlingen aangeven wat er bij het leerbedrijf
niet of te weinig aan bod komt, om het dan op de werk
plaats van de instructeur te leren. Verder nemen wij als
instructeurs, als het bij het leerbedrijf niet mogelijk is,
ook de proeven van bekwaamheid af.
Waarom ben je restauratie-instructeur geworden?
Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in oude
gebouwen. Door het bezoeken van oude boerderijen,
kastelen, buitenverblijven en kerken is die interesse alleen
maar gegroeid. Ik wilde weten hoe ze vroeger bouwden en
ben me daarin gaan verdiepen. Toen in Zeeland het ROP
(Restauratie Opleidingsprojecten) startte werd ik door de
vorige coördinator Jan van Zon gevraagd om mee te
denken hoe we het een en ander konden inpassen op de
werkplaats. Door mijn enthousiasme over oude bouwstijlen
droeg Jan van Zon mij voor als instructeur voor de
restauratieopleiding.
Wat vind je van het ROP?
De oprichting in 2006 van het ROP Zuid-West, waaronder
Zeeland valt, is in mijn ogen heel belangrijk. Als er van een
restauratieopdracht een ROP-project gemaakt kan worden,
geldt de eis dat er ook leerlingen op het bouwproject gaan
werken, zodat oude ambachten en specifieke restauratie
kennis overgedragen worden op de nieuwe generatie.
Die kan dan in de toekomst zorgdragen voor een
verantwoorde restauratie van historische gebouwen.
Zeeuws Erfgoed 26 juni 2016 02