Zeeuwse streekdrachten vormen een inspiratiebron voor hedendaagse modeontwerpers (foto Anda van Riet, Zeeuws Museum).
andere wijze laten modeontwerpers zich door traditionele
kleedstijlen inspireren.
Ook onze eetcultuur wordt gevoed vanuit traditie (denk
aan vergeten groenten, zoals schorseneren en pastinaak,
die weer opgeld doen) en op zijn beurt is de traditionele
eetcultuur met zijn producten van het land en uit de zee
een bron van inspiratie voor nieuwe bewegingen in de
food-cultuur. Koken met streekeigen producten van het
land of uit het water, zoals Oosterscheldekreeft, mosselen
en oesters maar ook krukels (alikruiken), mesheften
(schelpdieren) en zilte groenten als lamsoor en zeekraal,
daarmee heeft Zeeland internationaal naam gemaakt.
Gebruiken van vroeger zijn vaak veel Europeser dan je op
het eerste gezicht zou denken. Eens was de Zeeuwse bolus
een culinair nieuwtje, dat vanuit Zuid-Europa in Zeeland
terechtkwam. Portugese joden introduceerden het gebak
hier aan het eind van de zestiende eeuw. De Sefardische
joden werden in Portugal en Spanje om hun geloof
vervolgd en vluchtten naar steden in het noordwesten
van Europa. Daaronder Middelburg. Zij namen hun eet
cultuur mee. Ook lekkerbekjes en kibbeling danken we
mogelijk aan de komst van joodse vluchtelingen.
De joden namen de bolus over de hele wereld mee.
Behalve in Zeeland worden bolussen ook gemaakt en
gegeten in onder meer Amsterdam, Parijs, Zuid-Frankrijk,
Moskou, New York en Jeruzalem.
Duurzaam vakmanschap
Om erfgoed in stand te houden is ambachtelijk
vakmanschap noodzakelijk. Duurzaam vakmanschap was
daarom het thema van de maand februari. Het is belangrijk
dat kennis over oude technieken en historische materialen
behouden blijft. Daarvoor moeten voldoende
gekwalificeerde vakmensen worden opgeleid. Daarnaast
zouden technologische innovaties kunnen helpen om
eeuwenoude ambachten in stand te houden.
Neem het ambacht van molenaar. Omdat vanaf de
negentiende eeuw steeds meer molens zijn stilgezet,
dreigde veel kennis over het molenaarsambacht en het
werk op een molen verloren te gaan. Zeeland telt nu
nog zo'n 75 draaiende molens. Het Gilde van Vrijwillige
Molenaars stelt zich ten doel het ambacht levend te
houden. Het Nederlandse molenaarsambacht is - als eerste
immaterieel erfgoed van Nederland - eind vorig jaar
ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel
Cultureel Erfgoed van de Mensheid.
Overzicht maandthema's
De maandthema's voor de nog komende maanden zijn:
Gemaakt landschap (april), Europese routes (mei),
Verdedigingslinies (juni), Erfgoed is van ons allemaal (juli),
Landgoederen en buitenplaatsen (augustus),
Beladen erfgoed (september), Opgegraven geschiedenis
(oktober), Religieus verleden (november) en Grenzeloos
erfgoed (december).
Kijk op www.zeeuwseankers.nl voor verhalen en activiteiten
in het kader van het Europese Erfgoedjaar. Volg ook
@zeeuwseankers.nl op Twitter en Facebook.
Jeanine Dekker
Zeeuws Erfgoed 9 maart 2018 01