Zeeuwse streekdrachten vormen een inspiratiebron voor hedendaagse modeontwerpers (foto Anda van Riet, Zeeuws Museum). andere wijze laten modeontwerpers zich door traditionele kleedstijlen inspireren. Ook onze eetcultuur wordt gevoed vanuit traditie (denk aan vergeten groenten, zoals schorseneren en pastinaak, die weer opgeld doen) en op zijn beurt is de traditionele eetcultuur met zijn producten van het land en uit de zee een bron van inspiratie voor nieuwe bewegingen in de food-cultuur. Koken met streekeigen producten van het land of uit het water, zoals Oosterscheldekreeft, mosselen en oesters maar ook krukels (alikruiken), mesheften (schelpdieren) en zilte groenten als lamsoor en zeekraal, daarmee heeft Zeeland internationaal naam gemaakt. Gebruiken van vroeger zijn vaak veel Europeser dan je op het eerste gezicht zou denken. Eens was de Zeeuwse bolus een culinair nieuwtje, dat vanuit Zuid-Europa in Zeeland terechtkwam. Portugese joden introduceerden het gebak hier aan het eind van de zestiende eeuw. De Sefardische joden werden in Portugal en Spanje om hun geloof vervolgd en vluchtten naar steden in het noordwesten van Europa. Daaronder Middelburg. Zij namen hun eet cultuur mee. Ook lekkerbekjes en kibbeling danken we mogelijk aan de komst van joodse vluchtelingen. De joden namen de bolus over de hele wereld mee. Behalve in Zeeland worden bolussen ook gemaakt en gegeten in onder meer Amsterdam, Parijs, Zuid-Frankrijk, Moskou, New York en Jeruzalem. Duurzaam vakmanschap Om erfgoed in stand te houden is ambachtelijk vakmanschap noodzakelijk. Duurzaam vakmanschap was daarom het thema van de maand februari. Het is belangrijk dat kennis over oude technieken en historische materialen behouden blijft. Daarvoor moeten voldoende gekwalificeerde vakmensen worden opgeleid. Daarnaast zouden technologische innovaties kunnen helpen om eeuwenoude ambachten in stand te houden. Neem het ambacht van molenaar. Omdat vanaf de negentiende eeuw steeds meer molens zijn stilgezet, dreigde veel kennis over het molenaarsambacht en het werk op een molen verloren te gaan. Zeeland telt nu nog zo'n 75 draaiende molens. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars stelt zich ten doel het ambacht levend te houden. Het Nederlandse molenaarsambacht is - als eerste immaterieel erfgoed van Nederland - eind vorig jaar ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Overzicht maandthema's De maandthema's voor de nog komende maanden zijn: Gemaakt landschap (april), Europese routes (mei), Verdedigingslinies (juni), Erfgoed is van ons allemaal (juli), Landgoederen en buitenplaatsen (augustus), Beladen erfgoed (september), Opgegraven geschiedenis (oktober), Religieus verleden (november) en Grenzeloos erfgoed (december). Kijk op www.zeeuwseankers.nl voor verhalen en activiteiten in het kader van het Europese Erfgoedjaar. Volg ook @zeeuwseankers.nl op Twitter en Facebook. Jeanine Dekker Zeeuws Erfgoed 9 maart 2018 01

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Erfgoed | 2018 | | pagina 9