Zeeland: Food, design en erfgoed Het gevarieerde landschap en de rijke historie van Zeeland bevatten veel verhalen. Deze zijn verzameld en ondergebracht in negen iconische verhaallijnen: de Zeeuwse erfgoedlijnen. Om de erfgoedlijnen beleefbaar te maken voor zowel inwoners als toeristen, heeft ontwerpstudio Foodcurators uit Middelburg in opdracht van Provincie Zeeland en in samenwerking met Erfgoed Zeeland het project Zeeland Souvenirs Placemarkers ontwikkeld. Verdronken en herrezen: Coudekercke Gruit Bier Poort naar de wereld: hoe Zeeuws is de bolus? ALs start zijn vier betekenisvoLLe pLaatsen in ZeeLand zichtbaar gemarkeerd. Op eLke Locatie wordt een verhaaL verteLd en vertaaLd in een hedendaags product: een souvenir. CentraaL in dit project staat de term falsely authentic. Deze term, uit academische studies naar toerisme en LokaLe economieën, duidt op producten of diensten die geen betekenisvoLLe verbinding hebben met de LokaLe gemeenschap van een pLek. Het project ZeeLand Souvenirs PLacemarkers onderzoekt authenticiteit in reLatie tot streekproducten, tot souvenirs en tot erfgoed. Het begrip falsely authentic vertegenwoordigt hierin de artistieke ruimte om concepten te ontwikkeLen voor ZeeLand waarin food en erfgoed aan eLkaar worden verbonden. Koudekerke (oude speLLing: Coudekercke) is een van de 117 verdronken dorpen van ZeeLand. De PLompe Toren is het enige overbLijfseL van dit dorpje aan de zuidkust van Schouwen-DuiveLand. De toren is aLs kerktoren gebouwd in opdracht van de heer van Koudekerke, Lodewijk van Gruuthuse. Gruuthuse dankte zijn rijkdom aan het gruutrecht dat zijn famiLie bezat. Dit recht was een monopoLie op de verkoop van gruut (of gruit) aan bier brouwers. Gruit was een mengseL van kruiden waarvan gageL het beLangrijkste ingrediënt was. Er werd toen nog geen hop in bier gebruikt. Gagel kwam vroeger veeL voor, maar staat nu op de rode Lijst van beschermde soorten. Om Koudekerke en haar heer te gedenken is het Coudekercke Gruit Bier ontwikkeLd; een streek product van een verdronken 'streek'. Het is een frisse en miLde biersoort gebrouwen met wiLde gageL. Hiervoor is samengewerkt met een bierbrouwer die een vergunning heeft om wiLde gageL te pLukken. ZeeLand is eeuwenLang een toevLuchtsoord geweest voor reLigieuze vLuchteLingen. Onder andere de Hugenoten, die aLs protestanten geen godsdienstvrijheid hadden in het zeventiende- en achttiende-eeuwse Frankrijk, trokken naar ZeeLand. Een eeuw eerder vestigden Sefardische joden (afkomstig uit PortugaL) zich in ZeeLand. De Sefardische joden hadden hun eigen eet cuLtuur, die Langzaamaan uitgewisseLd werd met de Zeeuwse eetcuLtuur. Naar het schijnt is ook de boLus afkomstig van een zoet broodje dat de Sefardische joden naar ZeeLand brachten. Langzamerhand is dit broodje uitgegroeid tot een Zeeuws icoon. 8 ZEEUWS ERFGOED nr. 4 2020

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Erfgoed | 2020 | | pagina 8