246 B. TIEBOEL OVER DE
van dat kokend water altoos grooter,
wanneer deszelfs oppervlakte door een
zwaarder gewicht van den dampkring
gedrukt wordt (c).
Ten tweedenHet kokend water
beflaat onder de koking eene grootere
ruimte, en kan geheel in dampen ont
bonden wordenwant zoo men den noch
zeer warm zynden pot opent,vliegt het
vocht zeer fchielyk weg.
Ten derdenDe lucht wordt door het
geweld des vuurs los gemaakten uit het
water gedrevenwant indien men den
pot, noch niet ten vollen koud zynde,
opent, gaat 'er de lucht met eenig ge
raas uit.
Dit gefield zyndeblykt hetdat het
water en de luchtwelke eene grootere
ruimte noodig haddendoor onoverwin-
nelyke hinderpalen bedwongen worden,
wanneer men kookt. 'Er gefchiedt der-
halven eene zeer groote persfing daar
door wordt het water meer dan gewoon-
lyk warmmaar 'er gefchiedt ook teffens,
door het in de fynfle deeltjes ontbonde-
ne en geduurig aangezette water en lucht,
een zoodanige werking op de onderleg-
gen-
Cc) Boer have Elem, Chemia, F art. alt. Art'
Theorid. Venet. p. 85,