246 B. TIEBOEL OVER DE van dat kokend water altoos grooter, wanneer deszelfs oppervlakte door een zwaarder gewicht van den dampkring gedrukt wordt (c). Ten tweedenHet kokend water beflaat onder de koking eene grootere ruimte, en kan geheel in dampen ont bonden wordenwant zoo men den noch zeer warm zynden pot opent,vliegt het vocht zeer fchielyk weg. Ten derdenDe lucht wordt door het geweld des vuurs los gemaakten uit het water gedrevenwant indien men den pot, noch niet ten vollen koud zynde, opent, gaat 'er de lucht met eenig ge raas uit. Dit gefield zyndeblykt hetdat het water en de luchtwelke eene grootere ruimte noodig haddendoor onoverwin- nelyke hinderpalen bedwongen worden, wanneer men kookt. 'Er gefchiedt der- halven eene zeer groote persfing daar door wordt het water meer dan gewoon- lyk warmmaar 'er gefchiedt ook teffens, door het in de fynfle deeltjes ontbonde- ne en geduurig aangezette water en lucht, een zoodanige werking op de onderleg- gen- Cc) Boer have Elem, Chemia, F art. alt. Art' Theorid. Venet. p. 85,

Tijdschriftenbank Zeeland

Archief | 1771 | | pagina 316