bereiding der tincturen. 263
men een naauwlyks merkbaare kleur ont
dekte. De deeltjes dezer korst waren
niet in één gefmolten, maar zaten los
aan malkanderen.
Hier uit blykt, dat de voorloop al het
gene, 'twelk daar in oplosbaar was, had
ontbonden.
Eer ik hier van afftappe zal het
dunkt my, niet ondienftig zyn alhier ee-
11e aanmerking omtrent de Gomlak me
de te deelen.
Men vindt gemeenlyk drie foorten van
Gomlak
1. In baculis, ftoklak.
2. In graniszaadlak.
3. In tabulisplaat of fchellak.
De eerfte is natuurlykde tweede is
alleen van de hokjes afgefcheiden tot
greinen; de derde is gefmolten en ge
zuiverd zaadlak.
'Er zyn zeer veelendie het onder-
fcheid tusfchen deze foorten in geene aan
merking nemen en maar gebruiken 't
geen hun best fchikt. De ftoklak is ech
ter, als natuurlyk zynde, de beste, en
zal altoos de beste TinCluur geven. De
zaadlak zou wel even goed zynindien
men verzekerd was dat zy altoos
R 4 zui-