bereiding der tincturen. 265
VYFDE PROEVE.
TINCTURA CORT. PERÜVIANI.
Om té onderzoeken of men op de
ze wyze, uit de Kina een krachtiger
Tinctuur konde trekken, dan op de ge-
woone wyze, liet ik èèn once beste Kina
tot grof poeder ftooten.
Ik nam, voor No. 1, een halve once
van dit poeder, endeed het met 5 oneen
goeden brandewyn in den Papiniaanfchen
potmakende denzelven all engs zoo heet,
dat ik den vinger naauwlyks 2 feconden
op het dekzel konde houden.
Ik goot de koud gewordene Tinctuur
op een met brandewyn nat gemaakte
linnen lap; en perlle 'er al de Tinctuur
met de handen uit.
Ik liet deze Tinctuur naauwkeurig
doorlekken en bewaarde ze.
De andere halve once deed ik onder
No. 2, met 5 oneen van denzelfden bran
dewyn, in een glaazen kolfje, floot de
opening op de gewoone wyze, en liet
de kolf dus twee dagen in een warm
•zandbad ftaan. Verders behandelde ik
deze Tinctuur als de voorgaande.
De fmaak der Tinctuur No. 1 was
R 5 zeer