bereiding der tincturen. 265 VYFDE PROEVE. TINCTURA CORT. PERÜVIANI. Om té onderzoeken of men op de ze wyze, uit de Kina een krachtiger Tinctuur konde trekken, dan op de ge- woone wyze, liet ik èèn once beste Kina tot grof poeder ftooten. Ik nam, voor No. 1, een halve once van dit poeder, endeed het met 5 oneen goeden brandewyn in den Papiniaanfchen potmakende denzelven all engs zoo heet, dat ik den vinger naauwlyks 2 feconden op het dekzel konde houden. Ik goot de koud gewordene Tinctuur op een met brandewyn nat gemaakte linnen lap; en perlle 'er al de Tinctuur met de handen uit. Ik liet deze Tinctuur naauwkeurig doorlekken en bewaarde ze. De andere halve once deed ik onder No. 2, met 5 oneen van denzelfden bran dewyn, in een glaazen kolfje, floot de opening op de gewoone wyze, en liet de kolf dus twee dagen in een warm •zandbad ftaan. Verders behandelde ik deze Tinctuur als de voorgaande. De fmaak der Tinctuur No. 1 was R 5 zeer

Tijdschriftenbank Zeeland

Archief | 1771 | | pagina 335