OVER DE SCHEPEN ENZ. 4TJ ker, wordt gekookt, tot de dikte van een gewoone fyroop, daar na in we! belugte en wel gekurkte bottels ge daan en dus ten gebruike bewaard wordt; zo als ik jaarlyks doe, en daar ik my wel by bevinde, maar in hoe verre het nu zal evenaren, aan het fap van orange- of citroenappelen, zal de tyd en bevinding moeten leeren. In de CalendrĂ¯er lnteresfant 1780, vindt men het volgend middel, teegen het fcorbut voorgelleld"de Zeevaa- renden en alle die langduurende zee- togten onderneemen, ftaan bloot voor eenen aanval, van het fcheur- buik, en men befchouwt in het ah gemeen de zuuren, als de beste be- hoedmiddelen, teegen dit ongemak. Men kan dus niets dan het goede hoopen, van het middel dat wy thans aan de hand geeven. Het ver- fchaft een aangenaam, wel te ver- draagen zuur, en dat zich langen tyd goedhoud. Men neemt lood zout van zuuring, en een pond fui- ker: maakt deeze twee zelfftandig- heeden, tot een zeer fyn poeder., en mengt dezelve met alle naauw- w keurigheid. Men voegt 'er by7 a 8 drop-

Tijdschriftenbank Zeeland

Archief | 1784 | | pagina 445