OVER DE SCHEPEN ENZ. 427 {lellende, dat wierd het laatfte nage- laaten, het eerfte niet zou gefchieden. Het fcheeps-brood of biscuit, wordt op tweederlei wys, hier te land gebakken, dat is met zuurdeeg of gist; het fcheeps-brood met gist ge bakken, is aangenaam en fmaaklyk, maar heeft geen vermoogen, om lang te duurenwordt fpoedig muf en duf, waarom het maar alleen voor haring- of vischbuizen, en kleine koopvaardy- togten dienstbaar is. Wil men goed, nuttig en heil aan brengend fcheeps-brood, voor lang- duurige zeetogten bakkenhet hoofd- zaaklyke moet zyn: beste tarwe, wel gemaalenzo als die van de moolen komt, genaamd uit de krop van de zak, onvervalschten dan verder met fterk zuurdeeg, aangezet. Om goed en gezond fcheeps-brood, aan de Manfchap, in dienst der O. I. Maatfchappy te verzorgen, verftrek- ken de Edele HeerenBewindhebbers, twee deelen beste rogge en één deel beste Zeeuwfche tarwe, het welk wel gemaalen, gebakken en gezuurd, kos- telyke fcheeps-biscuit uideevert. ,De deugd en duurzaamheid van het fcheeps*

Tijdschriftenbank Zeeland

Archief | 1784 | | pagina 461