BYBELSCKEN SOREK-WYN. 3H gebruik daar van gebodenmet dit by- voegfel: om dat de roode wyn, gewoon- lyk edeler dan de witte is. In de uitleg ging (Glosfa) leest men: Het is nood- zaaklykdat de wyn fmaak en kleur heb- be, dat is, rood zy. Niet als of'er, ten allen tyde, geen witte wyn, in het Joodfche Land zou geweest zyn, van eenen edeler en uitgelezener aart, dan de gemeene roode wynook niet, dat men zig nooit van anderen, dan rooden wyn, tot de heilige dingen bediende; maar dit willen wy, dat de beste roode wyn, boven den besten witten wyn, by de oude Hebreen, gefchat werd, en dat zy den witten wyn, dan maar alleen op het Paaschfeest dronken, wanneer dezelve in deugd den rooden overtrof. De Rabbynen, die tot een fpreekwoord hebben: verfche eieren en roode wyn, keuren, onder de zestiger lei (u) foorten van wyn, voor de aller- V 4 waar- Cu) Na my over de ontelbare- foorten van druiven in het milde ryk der Natuur, uitgelaten te hebben (1), is my nog voorgekomen, dat, in het Ampt Sanham van het Laudfclrap Tarnen (2)meer dan twintig ver- fchil- Byzoniteriejen1. c. fag, 97. nibbvür Befcbrjving van draiictibl. u3, 219. Gcdr. d'n'h I7?4*

Tijdschriftenbank Zeeland

Archief | 1786 | | pagina 385