BYBELSCKEN SOREK-WYN. 3H
gebruik daar van gebodenmet dit by-
voegfel: om dat de roode wyn, gewoon-
lyk edeler dan de witte is. In de uitleg
ging (Glosfa) leest men: Het is nood-
zaaklykdat de wyn fmaak en kleur heb-
be, dat is, rood zy. Niet als of'er,
ten allen tyde, geen witte wyn, in het
Joodfche Land zou geweest zyn, van
eenen edeler en uitgelezener aart, dan de
gemeene roode wynook niet, dat men
zig nooit van anderen, dan rooden
wyn, tot de heilige dingen bediende;
maar dit willen wy, dat de beste roode
wyn, boven den besten witten wyn,
by de oude Hebreen, gefchat werd,
en dat zy den witten wyn, dan maar
alleen op het Paaschfeest dronken,
wanneer dezelve in deugd den rooden
overtrof. De Rabbynen, die tot een
fpreekwoord hebben: verfche eieren en
roode wyn, keuren, onder de zestiger
lei (u) foorten van wyn, voor de aller-
V 4 waar-
Cu) Na my over de ontelbare- foorten van druiven
in het milde ryk der Natuur, uitgelaten te hebben (1),
is my nog voorgekomen, dat, in het Ampt Sanham
van het Laudfclrap Tarnen (2)meer dan twintig ver-
fchil-
Byzoniteriejen1. c. fag, 97.
nibbvür Befcbrjving van draiictibl. u3, 219. Gcdr. d'n'h
I7?4*