>4 SC II E P- E N, hoe het water best te bewaren en te zuiveren? bi. 38a, over de andere dranken, hl. 3S6. Het derde deel behelst een voorfchrift over de beste wvaom den mondkost in te leggen hl. 388. te bewarenhl. 398. en te bereidenaan land en pp zees bh 400. en tevens een hulpmiddel tegen ge brek aan eetwaren op zee aan de hand gegeven. hl. 402. Het vierde deel behelst ecne opgave der beilzaamfte dranken ter voorkoming van den fcorhut en andere op de zee heerfchende ziekten; met derzelver voorfebriften en maten, hl. 403, Het vyfde deel bevat de noodige verbetering van het in gebruik zynde tchcepsbrood. hl. 426. Wat men diene in acht te nemenom de fchepen en het kooigoed zuiver te houden word in het zesde deel voorgedragen, hl. 433, D.och dat niets van meerder aanbelang zyzoo op kuil- als driedeks- fciiependan dat de zieken van de gezonden wor den afgefcheidenword in het zevende deel dezer. Verhandeling aangetoond; en, uitvergelyking van de gefebiktfte plaatfen, op dezetweeclerleifchepen, tegen elkanderaangewezen- dat op driedeksicbe- pen de beste gelegenheid hiertoe zy; hl. 439. en tevenswat men in alle gevallen hebbe in acht te nemenzal deze afzondering het gewenschte doei pereiken, bh 452. Het nchtft.e deel bevat nog eenige byzonderhedenwelken op den wclftand der jchepeltngcn verejer betrekking hebben: alseena matige beweging; bi. 43d- flaap; bh 459, het be teugelen der driften, bh 460, De vereischte buiks-

Tijdschriftenbank Zeeland

Archief | 1789 | | pagina 176