12 1 R Ij S - V E R H A N D E L I N O E M,
drinken; hierin ftort hij vier Goefche of drie Vlaauj-
fch'e zakken zaai-tarwe, en laat dan denzelven
met zoet, brak, of vuil water vol fcheppen: zijn
de 't laatsrgenoemde zijnes erachtens, misfchien
't beste. Dit gefchicd zijnde, moet het graan wél
doorgeroerd, en bij herhaling alles wat boven
drijft, afgefchept worden. De tarwe dus gewas-
fchen en gereinigd moet de bak weder met wa
ter worden gevuld, met planken gedekt, 24 uu-
ren blijven (laan te weeken: hier doof word niet
alleen de kracht der belinetting gebroken maar
het fpoedig en egaal opkomen ook bevorderd.
Hier na laat hij her water door een tap afloopen
en doet vier opgehooptezoo genoemde halve
ftuivers testen, zout, in een emmer water 24 uurers
gezet, er op; en (hooit verder voor ieder Goe
fche Zak er drie graanfehoppen gebluste kalk op:
dit alles moet wel doorgeroerd wordenopdat alle
korrels er door bezout en gekalkt worden. Hier
na laac hij deze tarwe op eenen zuiveren en drcogen
vloer brengen op eene hoopen 48 uuren leggen
wanneerze droog genoeg is om gezaaid te wor
den. IHoet zij, wegens flecht wéder langer, al was
net acht dagen liggen, dit fchaadf niet: mits zij dan
dagelijks word omgeichopie, om eene te grote
broeijing voor te komen. Op deze wijzedenkt
Hij, dat de eerfte en voornaamfte oorzaak van
het brand-koorn, de befmetting, zoo word wegge
nomen, dat er geen nadeel meer van te wachten
zij.