24 H. PONSE, ANTWOORD
in weekendezelve dikwijls omroerendeen
telkens het bovendrijvende graan en doppen
'er af fcheppende; daar na doet men die in
een mande, om wit te lekken; vervolgens
werpt men dezelve op eene reine plaats, om
zoo droog te wordendat zij kan worden
uitgezaaid, hetwelk in vierentwintig uuren ge-
fchiedt. In dien tusfchentiid wordt zij eenige,
malen omgeroerd: hetwelk ook noodig is, om
liet broeijen te verhinderen.
Wanneer men op deze wijze de Tarwe
Welke men wil uitzaaijenheeft toebereiden
gezorgd, dat aan alle de Tarw-korrels de
krachten en eigenfehappen van het zont en
den kalk in eene genoegzame mate zijn mede
gedeeld dan heeft men niet te vree-zendat
men door het Brand - Kopm eenig nadeel lij^
den zal. Doch wanneer men het zout en den
kalk te fpaarzaam gebruikt, of niet wel on
der de Tarwe vermengt, ftrekt deze bereiding
Hechts ter gedeeltelijke waring van het Brand -
Koorn; en daar het zout het voornaamfte mid
del is, waar. door het zwart geweerd wordt;
en het zout, het welk de Tarwe heeft aange
nomen, in natte gronden wederom wegge-
weekt of ontwikkeld wordt, voor dat de Tar
we gekiemd is, zal dit de reden zijn, dat
Tanjre.j kat in het jaar, cn in natte gronde».