OVER HET BRAND-KOORN. S 3
gezaaid, doorgaans meer Brand-Koom geeft,
dan die, welke vroeger, en in drooge gron
den gezaaid wordt, en dit heeft te eerder
plaats, wanneer het zout fpaarzaam is gebruikt
geworden.
Wanneer de Landman niet keurig is in het
uitkiezen van de zaad-Tarwe, en te gelijk on-
naauwkeurig is bij het bereiden van dezelve;
of, om dat hij te weinig vertrouwen ftelt in
de middelen, bij de minfte ongelegenheid de
zelve droog uitzaait, zullen zoodanige ftukken
veeltijds met Brand-Koorn bezet zijn. Deze
zijn, mijns inziens, de redenen van de verfchil-
lende uitkomftcn der Tarw-oogden van de on-
derfcheidene Landlieden, en de naaste oorza
ken, dat 'er jaarlijks nog zoo veel Brand-
Koorn onder de Tarwe wordt waargenomen;
cn dit zal, zo ik vertrouw, nog nader blij
ken uit de opgave van de wijze, op welke ik
gewoon ben, mijne zaad-Tarwe te behande
len en van de uitkomftenwelke dit voor
mij gehad heeft. En dit is mijn tweede iluk
tot het welk ik nu overga.
II. De wijze, op welke ik gewoon ben
mijne Tarwe, die ik wil uitzaaijen, te behan
delen, is deze:
Ik neem eene ruime tobbe, waar in ik zoo
yeel Tarwe droog uitftort, dat die voor een
B der-