OVER HET BRAND-KOORN. 2 J al éven hoog ligt. Ik neem dan voor zes Zeeuwfche Zakken Tarwe, één fpint kalk, cn drie vierde fpint zout, en ftrooije dezen kalk en het zout te gelijk over den hoop, voorts fchop ik de Tarwe vier of vijfmalen door een, zoo dat de kalk en het zout gelijklijk onder de Tarwe verdeeld is; als dan fchop ik de Tarwe op. eenen hoop, en na dat die aldus eenen nacht gelegen heeft, is zij be- kwaam om gezaaid te worden. Ik verkieze dezp manier van de Tarwe te bereiden, boven het weeken derzelve in wa ter waarin de kalk cn het zout geworpen, worden, wijl zij minder omflagtig is, en ook voornamentlijk om dat men op deze wijze min der zout cn kalk noodig heeft: want de Tar we heeft geen nut van de krachten en eigen- fchappen van het zout en den kalk, welke het water heeft aangenomen cn daarin overblijven; ook hebben de uitkomften mij bewezen, dat deze wijze, van de Tarwe .te bereiden, vol komen aan het oogmerk voldoet. Toen ik, nu 28 jaren geleden, den Land bouw voor mijne eigene rekening begon te beoefenen, volgde ik, bij de bereiding van mijne zaad-Tarwe, het voorbeeld van een kundig Bouwman, bij wien ik twee jaren ais |Lnegt gediend heb, en gebruikte toen maar een

Tijdschriftenbank Zeeland

Archief | 1807 | | pagina 199