OVER HET BRAND-KOORN. 2 J
al éven hoog ligt. Ik neem dan voor zes
Zeeuwfche Zakken Tarwe, één fpint kalk, cn
drie vierde fpint zout, en ftrooije dezen kalk
en het zout te gelijk over den hoop, voorts
fchop ik de Tarwe vier of vijfmalen door
een, zoo dat de kalk en het zout gelijklijk
onder de Tarwe verdeeld is; als dan fchop
ik de Tarwe op. eenen hoop, en na dat die
aldus eenen nacht gelegen heeft, is zij be-
kwaam om gezaaid te worden.
Ik verkieze dezp manier van de Tarwe te
bereiden, boven het weeken derzelve in wa
ter waarin de kalk cn het zout geworpen,
worden, wijl zij minder omflagtig is, en ook
voornamentlijk om dat men op deze wijze min
der zout cn kalk noodig heeft: want de Tar
we heeft geen nut van de krachten en eigen-
fchappen van het zout en den kalk, welke het
water heeft aangenomen cn daarin overblijven;
ook hebben de uitkomften mij bewezen, dat
deze wijze, van de Tarwe .te bereiden, vol
komen aan het oogmerk voldoet.
Toen ik, nu 28 jaren geleden, den Land
bouw voor mijne eigene rekening begon te
beoefenen, volgde ik, bij de bereiding van
mijne zaad-Tarwe, het voorbeeld van een
kundig Bouwman, bij wien ik twee jaren ais
|Lnegt gediend heb, en gebruikte toen maar
een