ÖVÈR HET BRAND-kOORNi 35
daar men airen vindt, welke gedeeltlijk goede,
en gedeeltlijk Brandkorrels bevatten; houde ik
het daar voor, dat de naaste oorzaak van het
Brand - Koorn gelegen is in een gebrek of onvol
komenheid van die buizen of werktuiglijke dee»
len der plant, in welke de fappeii, welke tot
formering van de vrucht dienen moeten, wor
den toebereid; en daar, door de werking van
het zout op de zaad-Tarwe, het Brand-Koórrt
wordt voorgekomen, zal het zout dienen, zoo
als ik gezegd heb, ter verfterking van de
werkzame, beginfels, welke, bij de uitfprui-
ting, het eerde Voedzel zijn van de plant,
die in de Tarw-korrel, met al derzelver dee-
lenineengewonden isten einde de werk
tuiglijke dcelcn der plant te bewaren voor een
'gebrek of eene onvolkomenheidweikezon
der dit middel; mdogïijk ontdaan zoude zijn,
of plaats gehad zoude hebben, en dus oorzaak
van Brand-Koom zijn geweest.
Hoewel ik het nu daar voor houde, dat
het zout het voomaamfte middel is tegen het
Brand-Koorn, erkenne ik tevens het nut van
de wasfehing, cn van den kalk. Door de was-
fehingi wordt de Tarwe gezuiverd van de pop
pen of Brand - korrels en vfiii haar beimcctcnd
dof, welke 'er in de zaad-Tarwe zijn mog-
ten. Wanneer de Tarwe in ruim water ligr,
C a éi*.