OVER. HET BRANP-KOORH. 5?
uit beiderlei gevoelens, ten aanzien van het
gebrek in de Tarw - korrelsals eene oorzaak
van het Brand-Koorn, kan worden afgeleid:
paauilijk dat de middelenwelke men wil
aanwenden, ter voorkoming van het Brand -
Koorn, werken moeten op de zaad-Tarwe,
en (trekken moeten om het zaai-graan te ver
beteren, of die deelen toe te voegen, welk?
in vele korrels ontbreken, om 'er cene vol-
komene welgeftelde plantvan te doen voorts
komen.
Zoodanige middelen, welke op de zaad-
Tarvve werken, worden in het Uittrekzel op
gegeven, bladz. 10 tot 16, en beitaan in het
wasfchen der Tarwe, en de mcdedeeling van
de eigenfchappen van het zout, de falpeter»
pn de kalk aan dezelve.
Het voorfchriit der wijze van bereiding der
zaad - Tarwedoor den Burger Schortinghuis
opgegeven, verfchilt van dat van den Burger
Paulus: maar beide voorfchriften hebben eene
zaaklijke overeenkomst met die manier van
bereiding, welke ik, bladz. 26, heb opgege
ven en genoegfaam bekend is. Het komt
mij echter voor, dat, in het voorfchrift van
Schortinghuisde maat van het zout veel te
gering is, om 'er eenen goeden uitflag van
te mogen verwachten. Wanneer men de Tar-
D 5 we