OVER. HET BRANP-KOORH. 5? uit beiderlei gevoelens, ten aanzien van het gebrek in de Tarw - korrelsals eene oorzaak van het Brand-Koorn, kan worden afgeleid: paauilijk dat de middelenwelke men wil aanwenden, ter voorkoming van het Brand - Koorn, werken moeten op de zaad-Tarwe, en (trekken moeten om het zaai-graan te ver beteren, of die deelen toe te voegen, welk? in vele korrels ontbreken, om 'er cene vol- komene welgeftelde plantvan te doen voorts komen. Zoodanige middelen, welke op de zaad- Tarvve werken, worden in het Uittrekzel op gegeven, bladz. 10 tot 16, en beitaan in het wasfchen der Tarwe, en de mcdedeeling van de eigenfchappen van het zout, de falpeter» pn de kalk aan dezelve. Het voorfchriit der wijze van bereiding der zaad - Tarwedoor den Burger Schortinghuis opgegeven, verfchilt van dat van den Burger Paulus: maar beide voorfchriften hebben eene zaaklijke overeenkomst met die manier van bereiding, welke ik, bladz. 26, heb opgege ven en genoegfaam bekend is. Het komt mij echter voor, dat, in het voorfchrift van Schortinghuisde maat van het zout veel te gering is, om 'er eenen goeden uitflag van te mogen verwachten. Wanneer men de Tar- D 5 we

Tijdschriftenbank Zeeland

Archief | 1807 | | pagina 229