SS H. POSSE, ANTWOORD we in zout, falpeter, en kalkwater te wecken zet, behoort het water gelijk te zijn aan eene tamelijk fterke pekel, waar bij dan nog eene grootere maat kalk, en niet minder fal peter, behoort bijgevoegd te worden. Ik ben niet gewoon mijne zaad-Tarwe op deze wijze te bereiden; maar wanneer ik tot eene zoo danige manier van bereiding een voorfchrift moest geven, zou ik, voor 4 zakken Tarwe, niet minder durven bepalen dan één fpint zont, één en een half fpint kalk, en één pond fal peter, en zoo veel water, dat de Tarwe 'er vier vingeren onder ftaat. Het voorfchrift van den Burger Paulus is zoo het mij voorkomt, zeer veel beter: de. maat van het zout is, wel is waar, gering, maar dit wordt vergoed door de groote hoe veelheid kalk, welke, bij deze manier van bereiding, hare zouten zeer wel aan de Tar we kan mededeelen, zie bladz. 12. De betere uitwerking van dit middel, zal ook de reden zijndat de Burger Paulus met meer vertrouwen van deze bereiding fpreekt, dan de Burger Schorting'iuis van de zijne. Paulus zegt van zijn middel, de ecr- fte en voornaamfte oorzaak van het Brand- Koorn, de befmetting, wordt daar door zóó weggenomen, dat 'er geen nadeel meer van dit

Tijdschriftenbank Zeeland

Archief | 1807 | | pagina 230