SS H. POSSE, ANTWOORD
we in zout, falpeter, en kalkwater te wecken
zet, behoort het water gelijk te zijn aan
eene tamelijk fterke pekel, waar bij dan nog
eene grootere maat kalk, en niet minder fal
peter, behoort bijgevoegd te worden. Ik ben
niet gewoon mijne zaad-Tarwe op deze wijze
te bereiden; maar wanneer ik tot eene zoo
danige manier van bereiding een voorfchrift
moest geven, zou ik, voor 4 zakken Tarwe,
niet minder durven bepalen dan één fpint zont,
één en een half fpint kalk, en één pond fal
peter, en zoo veel water, dat de Tarwe 'er
vier vingeren onder ftaat.
Het voorfchrift van den Burger Paulus is
zoo het mij voorkomt, zeer veel beter: de.
maat van het zout is, wel is waar, gering,
maar dit wordt vergoed door de groote hoe
veelheid kalk, welke, bij deze manier van
bereiding, hare zouten zeer wel aan de Tar
we kan mededeelen, zie bladz. 12.
De betere uitwerking van dit middel, zal
ook de reden zijndat de Burger Paulus
met meer vertrouwen van deze bereiding
fpreekt, dan de Burger Schorting'iuis van de
zijne. Paulus zegt van zijn middel, de ecr-
fte en voornaamfte oorzaak van het Brand-
Koorn, de befmetting, wordt daar door zóó
weggenomen, dat 'er geen nadeel meer van
dit