©VER HET BRAND-KOOKN. 63 waarfchijnlijkdat ook nog vele andere zou» ten dezelfde uitwerking zouden doen. Daar nu het nicngzel van Pleijte zouten bevat uit de planten en uit den kalk; en zou» ten, en andere der vruchtbaarheid bevordc» rende .deelen, uit de mest van hoenders en duï- naten maar even dras isen laat die zoo drie maal vierentwintig uuren ftaandezelve echter eiken dag vijf of zesmalen 'wei omroerende: zij werdt dan uit den bak genomen, en is bekwaam om ge zaaid te worden. Doch zco men hierin, door nat weer, of andere omstandighedenwier de gehinderd, legt mèn de Tarwe dun op een vloer of zolder: als dan kan dezelve nog wel veertien dagen goed blijven; men kan ze daaglïjks eens omzetten. Het graan, dat deze Tarwe voortbrengt, kan ééns onbereid gezaaid worden, en zal ook zui ver- blank graan voortbrengen 5 doch vervolgens' niet meer. Een man van aanzienen liefhebber van den Landbouwheeft dit middelzelfs opde zwart fte Tarwe, die hij bekomen kon, beproefd, en gebruikt hetzelve, in zijne boerderij, met het beste gevolg. Het heeft bij hem nog nooit ge mist, aan liet oogmerk te beantwoorden. Hij had 'er, ter bevordering van den Landbouw, een groot getal affchriften van medegedeeld aan on- derfcheidene Landbouwers; en, om het nog meer. algemeen bekend te doen wordeii, heeft de Schrij ver dezer Verhandeling zijne toeftemining ge vraagd, en bekomen jj om het alhier te plaatfen.

Tijdschriftenbank Zeeland

Archief | 1807 | | pagina 235