©VER HET BRAND-KOOKN. 63
waarfchijnlijkdat ook nog vele andere zou»
ten dezelfde uitwerking zouden doen.
Daar nu het nicngzel van Pleijte zouten
bevat uit de planten en uit den kalk; en zou»
ten, en andere der vruchtbaarheid bevordc»
rende .deelen, uit de mest van hoenders en
duï-
naten maar even dras isen laat die zoo drie
maal vierentwintig uuren ftaandezelve echter eiken
dag vijf of zesmalen 'wei omroerende: zij werdt
dan uit den bak genomen, en is bekwaam om ge
zaaid te worden. Doch zco men hierin, door nat
weer, of andere omstandighedenwier de gehinderd,
legt mèn de Tarwe dun op een vloer of zolder:
als dan kan dezelve nog wel veertien dagen goed
blijven; men kan ze daaglïjks eens omzetten.
Het graan, dat deze Tarwe voortbrengt, kan
ééns onbereid gezaaid worden, en zal ook zui
ver- blank graan voortbrengen 5 doch vervolgens'
niet meer.
Een man van aanzienen liefhebber van den
Landbouwheeft dit middelzelfs opde zwart
fte Tarwe, die hij bekomen kon, beproefd, en
gebruikt hetzelve, in zijne boerderij, met het
beste gevolg. Het heeft bij hem nog nooit ge
mist, aan liet oogmerk te beantwoorden. Hij
had 'er, ter bevordering van den Landbouw, een
groot getal affchriften van medegedeeld aan on-
derfcheidene Landbouwers; en, om het nog meer.
algemeen bekend te doen wordeii, heeft de Schrij
ver dezer Verhandeling zijne toeftemining ge
vraagd, en bekomen jj om het alhier te plaatfen.