149 stoomketel met kook end water bevindt, liet komt f'risch te voorschijn. De frissche smaak heeft het, behalve aan de afkoeling, inzonderheid te danken aan het luchtgehalte dat het bevat waardoor het zich van op andere wijze gedistilleerde wateren merkbaar onderscheidt. Water, zooals het in de natuur voorkomt, bevat ongeveer 5 procent of van zijn volumen aan lucht en wel lucht van eenigzins andere zamenstelling dan de gewone damp kringslucht. De verhouding van de zuurstof en de stikstof is namelijk daarin niet meer zooals u bekend is 1 tegen 4maar onge veer 16 tegen 34, vertoont dus een overmaat van zuurstof. Dat luchtgehalte geeft aan het water de aangename friscli- lieiddie gemist wordt na de gewone distillatie. De vernuftige inrigting, waardoor de zoo straks genoemde besparing van brandstof wordt verkregenbewerkt in den toestel van Noemandy tevens den invoer van lucht in het bereide water. De koelvaten zijn daartoe zoo ingerigt, dat de warmte wordt benuttigddie het afkoelingswater opneemt van de stoombuizen. Dat afkoelingswater geeft tengevolge van zijn verwarming damp af en daarbij ook een deel van de lucht die het bevat. Die damp- en luchtdeelen vereenigen zich met den uit den stoomketel onder een spanning van ongeveer 3 atmospheren aangevoerden waterdamp of met het reeds ge vormde water. Door aanhoudenden toevoer van koelwater kan dus in de gewenschte verhouding het luchtgehalte in liet bereid water worden gebragt. Een blik op de teekening zal u de werking der inrigting terstond doen inziendie door de beschrijving en instructie voor het gebruikBijlagen no. 3 en 4verder verklaard wordt. Aan al de toestellen van Noemandy is een filtrum ver bonden gevuld met toebereide dierlijke kool.

Tijdschriftenbank Zeeland

Archief | 1880 | | pagina 177