149
stoomketel met kook end water bevindt, liet komt f'risch te
voorschijn.
De frissche smaak heeft het, behalve aan de afkoeling,
inzonderheid te danken aan het luchtgehalte dat het bevat
waardoor het zich van op andere wijze gedistilleerde wateren
merkbaar onderscheidt.
Water, zooals het in de natuur voorkomt, bevat ongeveer
5 procent of van zijn volumen aan lucht en wel lucht
van eenigzins andere zamenstelling dan de gewone damp
kringslucht.
De verhouding van de zuurstof en de stikstof is namelijk
daarin niet meer zooals u bekend is 1 tegen 4maar onge
veer 16 tegen 34, vertoont dus een overmaat van zuurstof.
Dat luchtgehalte geeft aan het water de aangename friscli-
lieiddie gemist wordt na de gewone distillatie.
De vernuftige inrigting, waardoor de zoo straks genoemde
besparing van brandstof wordt verkregenbewerkt in den
toestel van Noemandy tevens den invoer van lucht in het
bereide water.
De koelvaten zijn daartoe zoo ingerigt, dat de warmte
wordt benuttigddie het afkoelingswater opneemt van de
stoombuizen. Dat afkoelingswater geeft tengevolge van zijn
verwarming damp af en daarbij ook een deel van de lucht
die het bevat. Die damp- en luchtdeelen vereenigen zich
met den uit den stoomketel onder een spanning van ongeveer
3 atmospheren aangevoerden waterdamp of met het reeds ge
vormde water.
Door aanhoudenden toevoer van koelwater kan dus in de
gewenschte verhouding het luchtgehalte in liet bereid water
worden gebragt.
Een blik op de teekening zal u de werking der inrigting
terstond doen inziendie door de beschrijving en instructie
voor het gebruikBijlagen no. 3 en 4verder verklaard wordt.
Aan al de toestellen van Noemandy is een filtrum ver
bonden gevuld met toebereide dierlijke kool.