160
eens wordt de tertiaire stoompijp (54) warmals het water in
den tweeden verdamper begint te koken.
Zoodra stoompijp (54) warm wordtsluit men de draining-
cock" (60) en de waste-eock" (611waardoor het gedestilleerd
water gedwongen wordt, om door de buizen (41) en (42) naar
het filter te gaan en vervolgens naar het zuiver water reser
voir (45).
(Zie 7, 8, 9, 12 en 14 der beschrijving).
5.
Zoodra er zuiver water in reservoir (45) stroomt, sluit men
kraan (62), waarna de toevoer van zeewater naar reservoir (6)
geregeld wordt door den stand van drijver (7). Zie 10 der
beschrijving.
6.
De toestel is nu in vollen gang. Het is alleen noodig tel
kens naar de peilglazen (23) en (24) te zieuen de brine-
cocks" (25) en (26) zoo te stellen, dat het water ongeveer 7
a 8 c. M. hoog in de peilglazen staat.
Het is het beste de „brine-cocks" (25) en (26) zoo te stellen,
dat de hoogte van het water voortdurend liever iets toe- dan
afneemt, en ze van tijd tot tijd voor enkele seconden geheel
of bijna geheel te openenom het water weer tot de vereischte
hoogte van 7 a 8 c. M. te doen dalen. Daarna brengt men
de kranen weer in hunnen vorigen stand terug. Op deze
wijze houdt men de kranen van binnen voortdurend schoon,
en een weinig ondervinding zal den machinist spoedig in
staat stellen, den besten stand dezer kranen te bepalen, die,
om ze gemakkelijker in een bepaalden stand te kunnen stellen
van eene verdeeling voorzien zijn.
7.
De stand van het water in den stoomketel zal voortdurend
hooger worden. Zoodra het 15 c. M. hoog in het peilglas
staat, moet men afblazen om het tot het niveau van 7 a 8 c. M,
terug te brengen.
8.
De snelheid van de pompen moet zoo geregeld wordendat
buis (5) op het gevoel flink heet is en groot genoeg zijn om
te zorgen, dat het benedendeel van den condensator op het
gevoel geheel koud blijft.