mi De eerste tijd was dus een tijd van niets doen, althans aan den hersenschimmigen gelukstand van het jonge Italië: maar de strenge wettenwier barbaarschheid onder anderen Silvio Pellico heeft ondervondenen de geheime policiedie in Weenen al hare kracht uitoefent, zorgen er wel voor dat deze heeren stil zijn kort voordat ik in Weenen kwam werd er in Denemarken geloof ik eene kleine samenzwering ontdektnu komt er in Weenen met een goed paspoort een schilder om de museums te bestudeeren, die ongelukkig denzelfden naam droeg en uit hetzelfde land kwam als onze samenzweerderen zonder nu verder naar zijn persoon eenig onderzoek te doen, werd onze schilder genoodzaakt onverwijld niet alleen Weenen te verlatenmaar werd ook tot over de grenzen geëscorteerd." Onder dagteekening van 10 Juli 1842 komt in het dag boek de volgende beschrijving van het eten en drinken te Weenen voor: //Mijn ontbijtten 7 uur, bestaande uit een paar horentjes (brood jes) met wat koffie is en blijft eenvoudig en zooals het mijne is, neemt het bijna iedereen. Die witte koffie smaakt mij zoo goed alsof ik ze nooit beter gebruikt hadmen bespeurt even wel, vooral in die der koffiehuizen, inzonderheid de zooge naamde zwarte zonder melk, dat de boonen te Triest of in de winkels te Weenen wat al te veel met cichorei of gebrande rogge vervalscht worden Tn de café's maakt men de koffie lang vooruit en daarom blijft ze kokenhetgeen natuurlijk den smaak niet verbetertsuiker gebruikt men algemeen en die heeft men ook noodigen het is hier de gewoonte na de koffie of onder het drinken derzelve een glas ijskoud water te gebruiken, dat uit een medisch oogpunt beschouwd zeker overheerlijk is, maar desniettemin in de Ilollandsche salons nog vreemd en absurd zou voorkomen. Het brood eet men zonder boter; niet alleen het fijnere, maar ook het zooge naamde Hausbacken, dat voedzaam is en ook goed smaakt

Tijdschriftenbank Zeeland

Archief | 1910 | | pagina 62