LIII
voor de praktijk. Zijn vriend, Dr. Evebs, met wien hij te
in Beijeren noemt men dit zwart brood, en dikwijls was de
kleur ook onooglijk. In het brood bakt men gewoonlijk
kümmel of karwijzaad, dat de Weeners zeer lief hebben maar
ons Hollanders bevalt het nietomgekeerd walgden zij op het
hooren van den naam van kaneel. In den loop van den morgen
kan men, als men wat drinken wil, bier of wijn gebruiken.
Men dineert, volgens Weener uur, tusschen twaalf en ééne
ik volg deze gewoonteomdat ik dan mijne kennnissen aan
tafel vind en omdat ik er van houd in elk land de eigenaar
digheden te volgen; meer fashionable lui eten om half twee
of iets later en het hof ten 4 uurin de stad zijn er enkele
Tables d'höte voor vreemden ten 1 en ten 2 uur, doch
algemeen eten de vreemden la earte. Een burgermaal vol
gens de spijskaart bestaat 10 uit s o u p edie zeer goed is
maar veel van de dunne Eransche soupen verschilt. Groenten
heb ik er in de logementen nog niet in gezienmaar wel
fijne lever of hersenen en Strudels en Nudls (een klomp meel
of gierst) die men dan fijn maaktsommigen gebruiken in de
soupe (op zijn Italiaansch geloof ik) een schoteltje fijne ge
raspte kaas en ik neem meestal Brotsuppe mit Eier ohne
Brotzoo een versche eijdoren smaakt er niet kwaad in. De
2° schotel is Rindfleisch of Bouilli, waarbij men eene
Sa 1 at neemt van rothe Riiben (karoten)augurkjes of
komkommers, of ook wel groene Salat (dat is namelijk de
kropjes van kropsalade) die echter door den rooden azijn rood
worden. Yolgt een Kingemachtes d. i, vleesch met eene
saus toebereidwaarbij men als G e m s e (groenten) kan nemen
Erdappel of erwten of salade of H a p t e 1 (kool) en op andere
tijden des jaars het beroemde Sauerkraut (de zuurkool).
Tot dit soort van vleesch behooren Lungenbraten, Schnit
zel, Tyroler Ausbraten, Jagers- fleisch, Beaf-
steak (dat er gewoonlijk niet is), Coteletten, Schwab i-
scher Braten en zulke vreemde namen meer. Het volgende