LIT
Parijs had gewerktbesloot een verslag uit te geven over de
geregt op den Speiszettel is gebradenI!ratcnes. te weten
Kalbernes, dat h la naturel zonder saus is, Backhuhn,
Kappaunl/i ganswaarvan het achterste of hinteres
duurder is dan het voorste, enz. komtkalte Speisen, die
men met uitzondering van ham of Schinken niet veel gebruikt
De visch, die men in andere landen voorop eetvolgt nu pas
Oostenrijk levert niet veel visch open dikwijls verlang ik
te vergeefs naar de forellen en zalmsoortendie de meren van
Zwitserland en Salzburg opleveren, Hoe dikwijls heb ik om
gekeerd de vrienden van lekker eten alhier hun wanhopig
verlangen hooren uiten naar den door hen nooit gesmaakten
zeevisch. Eens heb ik eene soort van visch Schiel auf Hollan-
dische Weise, met eene eijersaus namelijkgebruiktin allen
gevalle had dit schoteltje meer van onze eenvoudige keuken,
dan het kleine vischje met peper en zout en eene bruine
champignon-saus, dat men mij in Parijs eens voor schelvisch a la
Hollandaise voorzette Tien dagen nadat de Hollandsche Ha
ringvloot volgens de couranten uit Vlaardingen afgezeild was,
vond ik in de stad Weenen reeds aangeplakt Neue Hollan-
dische Haringe: deze zijn natuurlijk duur en tot nog toe
heb ik geen trek gehad om eens te probeeren, of de uithang
borden, die sedert talrijker geworden zijn, de waarheid spreken.
Holland staat hier in goeden naam want in de grootste ma
nufactuurwinkels staat met groote letters Hollandischer
Tuch of Linnen te koop!!
«Om tot het eten terug te keeren onder eenige der vorige
rubrieken behooren nog tong, nieren, het darmnet enz en
slakken (S c h n e c k e n)die hier zeer gezocht zijnen O c h s e n-
augen, d. i. gebakken eieren, die wij kalfsoogen noemen.
Deze schotels zijn over het algemeen goed en ik durf onze
Hollandsche aanzienlijken wel aanraden, om in plaats van uit
Parijs liever uit Weenen een kok te ontbieden; wanneer zij
namelijk nog eene Hollandsche maag en honger bezitten.