LIT Parijs had gewerktbesloot een verslag uit te geven over de geregt op den Speiszettel is gebradenI!ratcnes. te weten Kalbernes, dat h la naturel zonder saus is, Backhuhn, Kappaunl/i ganswaarvan het achterste of hinteres duurder is dan het voorste, enz. komtkalte Speisen, die men met uitzondering van ham of Schinken niet veel gebruikt De visch, die men in andere landen voorop eetvolgt nu pas Oostenrijk levert niet veel visch open dikwijls verlang ik te vergeefs naar de forellen en zalmsoortendie de meren van Zwitserland en Salzburg opleveren, Hoe dikwijls heb ik om gekeerd de vrienden van lekker eten alhier hun wanhopig verlangen hooren uiten naar den door hen nooit gesmaakten zeevisch. Eens heb ik eene soort van visch Schiel auf Hollan- dische Weise, met eene eijersaus namelijkgebruiktin allen gevalle had dit schoteltje meer van onze eenvoudige keuken, dan het kleine vischje met peper en zout en eene bruine champignon-saus, dat men mij in Parijs eens voor schelvisch a la Hollandaise voorzette Tien dagen nadat de Hollandsche Ha ringvloot volgens de couranten uit Vlaardingen afgezeild was, vond ik in de stad Weenen reeds aangeplakt Neue Hollan- dische Haringe: deze zijn natuurlijk duur en tot nog toe heb ik geen trek gehad om eens te probeeren, of de uithang borden, die sedert talrijker geworden zijn, de waarheid spreken. Holland staat hier in goeden naam want in de grootste ma nufactuurwinkels staat met groote letters Hollandischer Tuch of Linnen te koop!! «Om tot het eten terug te keeren onder eenige der vorige rubrieken behooren nog tong, nieren, het darmnet enz en slakken (S c h n e c k e n)die hier zeer gezocht zijnen O c h s e n- augen, d. i. gebakken eieren, die wij kalfsoogen noemen. Deze schotels zijn over het algemeen goed en ik durf onze Hollandsche aanzienlijken wel aanraden, om in plaats van uit Parijs liever uit Weenen een kok te ontbieden; wanneer zij namelijk nog eene Hollandsche maag en honger bezitten.

Tijdschriftenbank Zeeland

Archief | 1910 | | pagina 64