122
f
Boston, Hull worden genoemd, terwijl over de bijzondere
positie van Newcastle boven reeds werd gesproken. Ook de
rekeningen van in- en uitvoer van 1551/52 noemen de meeste
deze plaatsen en bovendien Colchester, Norwich en Favers-
ham i). Omtrent de havens van afvaart, waarover in het
algemeen de ankeragerekeningen over 15671571 gegevens
bevatten, hebben wij ten aanzien der Engelschen slechts aan
die van 1567/68 steun-) van de 56 daar genoemde schepen
kwamen 18 uit Blakeney, 11 uit Lynn, 5 uit Yarmouth, 4 uit
Ipswich, de rest, ten getale van een of twee, uit tal van andere
havens. Hun lading wordt echter niet genoemd.
Kooplieden, niet schippers, die Middelburg bezochten, kwa
men vooral uit Londen 3daarnaast, in mindere mate, uit
York4), terwijl ook Norwich5) wordt genoemd.
Het verkeer der Schotten sluit zich in vele opzichten aan
dat der Engelschen aan, doch toont ten aanzien van de stapel-
politiek een gansch ander beeld. Oorspronkelijk Brugge fre-
quenteerend, verlegden zij het centrum hunner belangen in
den loop der 15e eeuw naar Walcheren, waar beurtelings
Veere en Middelburg hen wisten te binden 8). Aanvankelijk
had de Arnestad de beste kansen. Toen in 1467 wegens de
schending der Schotsche privileges in Vlaanderen de ver
plaatsing van den stapel werd overwogen, zond de Schotsche
koning Alexander Napare naar Middelburg ter onderhande
ling 7), waar hij en de zijnen, evenals het volgend jaar, door
de stadsregeering op de gebruikelijke wijze werden ont
haald 8). Dit miste zijn uitwerking niet. Het verkeer met
1) Bronnen III nos. 682, 683. 2) t.a.p. p. 835 n. 2.
3) t.a.p. nos. 310, 346. p. 593—597, 599, 606, 608.
4) Smit, Bronnen I, no. 1460, p. 976 n. 1, 3, 6, no. 1672.
5) Bronnen III no. 311.
6) Zie hiervoor Davidson and Gray, The Scottish Staple at Veere
M. P. Rooseboom, The Scottish Staple in the Netherlands fs-Graven-
hage, 1910).
7) Bronnen III no. 261. De stad zond van haar kant Richard Coldon
naar Schotland.
8) Bronnen II nos. 253, 254. In 1469 werd aan de commissarissen
van den stapel wijn geschonken en een maaltijd vereerd, zie t.a.p. p. 353.