Bijlage II
Victualielijsten
REDELIJKE REYZE
85
Levensmiddelen en dranken aan boord bij vertrek uit Middelburg op 4 november 1738. Sa
mengesteld uit MCC 372.1 (Eendracht) en MCC 635.1
Het is niet mogelijk exact het hedendaagse equivalent te berekenen van de achttiende-eeuwse
gewichts- en inhoudsmaten. In Middelburg was een pond gewicht circa 470 gram. Een aam
bevatte circa 139 liter, een stoop was circa 2,3 liter, een okshoofd circa 220 liter. Een zak zout
was 97,5 liter en een zak erwten circa 72 liter. Een Goese zak erwten was iets minder, circa 70
liter. Een tiersje was een vat, wellicht eenderde van een aam of een okshoofd.
Eendracht (52 koppen)
Jonge Jacob (64 koppen)
Hard brood
9226 pond en 1 vat
13011 pond en 1 va
Wit brood
450 pond
Vlees in tonnen
13 amen
20 amen
Gerookt spek
3016 pond en 1 tiersje
4510 pond en 2
tiersjes
Gort
70 zakken en 1 vat
93 zakken en 1 vat
Witte erwten
59 Middelburgse zakken en 1 vat
80 zakken en 1 vat
Grauwe erwten
7 1/2 Goese zakken
16 Middelburgse
zakken
Blauwe erwten
12 Goese zakken
Stokvis
2400 pond
3300 pond
Spijsolie (olijfolie)
10 halve amen a 31 stoop
12 halve amen a 31
stoop
Boter
850 pond
1033 pond
Edammer kaas
Mei kaas
1088 pond
1466 pond
Azijn
4 tiersjes
5 tiersjes
Zout
3 zakken
3 zakken
Scheepsbier
16 okshoofden
18 okshoofden
Jenever
9 amen
10 amen
Wijn (wit)
6 okshoofden
6 okshoofden
Gerookt vlees
24 pond
24 pond
Gerookte tongen
6 stuks
6 stuks
Goudse nagelkaas/
'present' kaas
170 pond
167 pond
Wijn (wit en rood)
200 flessen
250 flessen
Rijst
50 pond
50 pond
Krenten
20 pond
20 pond
Pruimen
20 pond
40 pond
Suiker
50 pond
50 pond
Rozijnen
20 pond
40 pond