Bijlage II Victualielijsten REDELIJKE REYZE 85 Levensmiddelen en dranken aan boord bij vertrek uit Middelburg op 4 november 1738. Sa mengesteld uit MCC 372.1 (Eendracht) en MCC 635.1 Het is niet mogelijk exact het hedendaagse equivalent te berekenen van de achttiende-eeuwse gewichts- en inhoudsmaten. In Middelburg was een pond gewicht circa 470 gram. Een aam bevatte circa 139 liter, een stoop was circa 2,3 liter, een okshoofd circa 220 liter. Een zak zout was 97,5 liter en een zak erwten circa 72 liter. Een Goese zak erwten was iets minder, circa 70 liter. Een tiersje was een vat, wellicht eenderde van een aam of een okshoofd. Eendracht (52 koppen) Jonge Jacob (64 koppen) Hard brood 9226 pond en 1 vat 13011 pond en 1 va Wit brood 450 pond Vlees in tonnen 13 amen 20 amen Gerookt spek 3016 pond en 1 tiersje 4510 pond en 2 tiersjes Gort 70 zakken en 1 vat 93 zakken en 1 vat Witte erwten 59 Middelburgse zakken en 1 vat 80 zakken en 1 vat Grauwe erwten 7 1/2 Goese zakken 16 Middelburgse zakken Blauwe erwten 12 Goese zakken Stokvis 2400 pond 3300 pond Spijsolie (olijfolie) 10 halve amen a 31 stoop 12 halve amen a 31 stoop Boter 850 pond 1033 pond Edammer kaas Mei kaas 1088 pond 1466 pond Azijn 4 tiersjes 5 tiersjes Zout 3 zakken 3 zakken Scheepsbier 16 okshoofden 18 okshoofden Jenever 9 amen 10 amen Wijn (wit) 6 okshoofden 6 okshoofden Gerookt vlees 24 pond 24 pond Gerookte tongen 6 stuks 6 stuks Goudse nagelkaas/ 'present' kaas 170 pond 167 pond Wijn (wit en rood) 200 flessen 250 flessen Rijst 50 pond 50 pond Krenten 20 pond 20 pond Pruimen 20 pond 40 pond Suiker 50 pond 50 pond Rozijnen 20 pond 40 pond

Tijdschriftenbank Zeeland

Archief | 2015 | | pagina 87