Mistral
De Film
Johan Everaers
"Nee, laten we dat maar liever niet doen. We hebben nog niet ge
geten", antwoordde mijn metgezel op de vraag of we misschien zin
hadden om het aperitief te gebruiken samen met de filmploeg. Z'n
kennis van de Franse taal was iets te groot. Hij had après en apéritif
met elkaar in verband gebracht. De kans op een gekke middag mid
den in de garrigue was daarmee verkeken. Even tevoren waren we
door een breedgebarend persoon uitgevloekt omdat we een opname
verpest hadden. Dwars over de set waren we gelopen en dat werd ons
niet in dank afgenomen. In onze outfit van onopvallende vogelaars
staken we nogal af bij de zwaar geschminkte acteurs in lichte zomer
kleding. De opnamen voor de televisieserie over het leven van een
kunstschilder werden grotendeels gerealiseerd in de Luberon tussen
Apt en Lourmarin.
Tijdens onze ochtendwandeling zouden we ons niet uitsluitend
bezighouden met het waarnemen van vogels. In het bijschrift onder
een foto van een jachttableau in de Provencal las ik dat het in de
streek wemelde van de wilde zwijnen. Onze eerste kennismaking
met evers vond plaats op een fokkerij. Dat maakte duidelijk dat de
plaatselijke restaurants niet geheel afhankelijk waren van de jagers
en het gaf ons bovendien de kans de dieren van heel dichtbij te
bekijken. In het struikgewas van brem, gaspeldoorn en steeneik,
ergens langs de Combe de Lourmarin, wilden we ze zien en inder
daad zouden we dat genoegen die ochtend smaken. Drie volwassen
dieren en enkele halfwassen plotseling voor ons uit over een brand-
pad. De tocht was niet voor niets geweest. De wetenschap, dat in
sommige jaren alleen al op de flanken van de Mont Ventoux
honderden dieren worden neergeschoten, maakte ons enthou
siasme over die ene waarneming van zeven evers misschien een
beetje belachelijk. Maar, we hadden in ieder geval gezien wat we
wilden zien. Bovendien waren die ene overvliegende aasgier die ons
even aan een ooievaar had doen denken en de waarneming van
enkele hoppen sowieso de moeite waard geweest.
De man die ons zo vriendelijk uitnodigde zat om een praatje ver
legen. Dat begrepen we al snel. Hij was de kok voor de hele onder
neming en wanneer hij niet bezig was met de maaltijden verveelde
7