hem huiveren. Het is vooral haar te lange wipneus die elke opwel lende erotische gedachte smoort. Ze praat met haar maatje Saskia Veenhuizen die tegenover haar zit. Sinds haar promotie naar het stafteam werkt en slaapt Saskia Veenhuizen in een pak met krijt strepen. Haar voortdurende zelftwijfel en onzekerheid zijn plotsklaps verdwenen. Een paar maanden geleden nog stak ze achter de rug van Greetje Ponstra haar vette tong uit. Hier aan tafel streelt ze met com plimentjes en hoog stemmetje het kwetsbare ego van haar machtige collega. Naast Saskia Veenhuizen zit nog een afdelingsmanager, Joke Ponstra, de jongere zus van Greetje. Ze werkte al vele jaren als product- deskundige bij het bedrijf. Greetje Ponstra heeft haar als afdelings manager voorgedragen toen ze zeker wist dat zij op de onvoorwaar delijke loyaliteit van haar zus kon rekenen. Tegenover Joke Ponstra en naast Greetje Ponstra zit Fred Vergasteren, de directeur. Een hard werkend, veelal onzichtbaar figuur. Hij is vooral de speelbal van Greetje Ponstra. Maar alleen hij en enkele gemotiveerde verkopers weten dat het helemaal niet zo goed met de zaak gaat. Klanten blijven vaker weg. Het managementteam weet het personeel echter te overtuigen dat ze met nog harder werken en minder zeuren de klanten weer terug zullen winnen. Greetje Ponstra is een illusionist die het publiek stoere voetbalgoden kan laten zien waar in werkelijkheid half naakte, kreupele, uit wonden etterende dorpszotten voorbij trekken. Verderop aan tafel ziet Maarten Breedveld de door hem geliefde col lega's zitten. Zij lachen luid om de verhalen en grapjes die zij elkaar vertellen. Ponstra en Veenhuizen bespreken de positieve resultaten van het bedrijf en Joke Ponstra en de directeur knikken gulzig en delen graag mee in het succes. Een serveerster vraagt wat Maarten Breedveld wil drinken. Een vat wijn, denkt hij, want hij wil zo snel mogelijk vergeten waar hij is. "Een biertje graag," zegt hij dan toch maar. Na nog een glas pils en vijftien traag voortschrijnende minuten, waarin hij de kwaliteiten van het managementteam zwijgend aan hoort, wordt gelukkig het voorgerecht geserveerd. Een paar weken geleden kon iedereen kiezen uit twee menu's. Maarten Breedveld had gekozen voor de heldere kippensoep, de wienerschnitzel en een ijstoetje. Er wordt smakelijk gegeten en gesprekken worden tijdelijk stilgelegd. Ineens blijkt dat er ook is gedacht aan achtergrondmuziek. John 9

Tijdschriftenbank Zeeland

Ballustrada | 2001 | | pagina 9