lekker ga verslinden. Ze hebben een kip naar onze koningin ge noemd! Chicken Beatrix is de huisspecialiteit. Uitgebeend, gevuld met champignons en met een topping van Zwitserse kaas verschijnt deze koninklijke kip voor mij op tafel. Een mondvol Beatrixkip en een glas vol Heineken, terwijl de huis muziek de tulpen uit Amsterdam laat langskomen en de kelner in Volendammer kostuum op klompen over de vloer tikt. Nu nog een regenbui en ik geef me over. Waarom probeer ik haar pindakaasijs niet? Ja, waarom niet? Ze vraagt het zo lief, ik weet niet zo gauw een antwoord. Het lijkt me echt vre selijk, een ijsje met de smaak van aardnoten, een bekertje halfbevro ren satésaus om op te likken, maar dat durf ik niet te bekennen. 'Give me the vanilla', stamel ik dus maar. Maar een kleintje, niet de jumbo! Yes, sir. Glimlachend spuit ze een hele halve liter softijs in een beker. Het is dertig graden Celsius en vochtig benauwd, maar in het enorme winkelcentrum blaast de airco. Een autosticker met 'I drive with The Lord', doet twee dollar vijfennegentig in de auto shop. En je ontkomt niet aan de clichés over de Amerikanen, want je ziet en ervaart ze zelf. Alles is echt groter en geweldiger hier. De bui ken, de heupen, dat om te beginnen. Maar een biefstuk heet hier pas een biefstuk als hij over de rand van je bord hangt. Koop je een broodje, dan schaf je een zorgvuldig gepland bouwwerk aan, met drie lagen verschillende soorten kaas, minstens twee verschillende vleessoorten, afgewisseld met laagjes saus en augurken en bekroond met een vrolijke dot zuurkool. En dan vragen ze nog of je mosterd blieft. Maar ze vragen het zo aardig, zo heel erg aardig. Ik voel me hier overal omringd door een warmte van enorme vriendelijkheid. Vooral als de tankbediende me vraagt hoeveel kinderen ik heb en wat mijn vrouw verdient. Langs de weg, de Interstate 196, zag ik het kadaver van een doodgereden reusachtig hert. En in de boekwinkel hier verkopen ze het Roadkill Cookbook, hoe je doodgereden wild moet bereiden. Hoera, ik ben in Amerika. Geef mij maar pindakaas ijs. Maar nu is het avond en ik zit klaar voor mijn diner. Slowly Grilled 10 OZ Sissling New York Prime Rib, heb ik besteld. Alleen de naam al is een monument. "Het beste dat u kunt kopen in de USA", zegt de serveerster zonder een spier te vertrekken. Ik zet mijn mes erin en proef alweer... Amerika. Gebeurtenis in een museum in de stad Holland in Michigan van middag. Een mevrouw uit Missouri spreekt me aan zoals Amerikanen 9

Tijdschriftenbank Zeeland

Ballustrada | 2001 | | pagina 9