lekker ga verslinden. Ze hebben een kip naar onze koningin ge
noemd! Chicken Beatrix is de huisspecialiteit. Uitgebeend, gevuld
met champignons en met een topping van Zwitserse kaas verschijnt
deze koninklijke kip voor mij op tafel.
Een mondvol Beatrixkip en een glas vol Heineken, terwijl de huis
muziek de tulpen uit Amsterdam laat langskomen en de kelner in
Volendammer kostuum op klompen over de vloer tikt. Nu nog een
regenbui en ik geef me over.
Waarom probeer ik haar pindakaasijs niet? Ja, waarom niet? Ze vraagt
het zo lief, ik weet niet zo gauw een antwoord. Het lijkt me echt vre
selijk, een ijsje met de smaak van aardnoten, een bekertje halfbevro
ren satésaus om op te likken, maar dat durf ik niet te bekennen.
'Give me the vanilla', stamel ik dus maar. Maar een kleintje, niet
de jumbo! Yes, sir. Glimlachend spuit ze een hele halve liter softijs
in een beker. Het is dertig graden Celsius en vochtig benauwd, maar
in het enorme winkelcentrum blaast de airco. Een autosticker met
'I drive with The Lord', doet twee dollar vijfennegentig in de auto
shop. En je ontkomt niet aan de clichés over de Amerikanen, want je
ziet en ervaart ze zelf. Alles is echt groter en geweldiger hier. De bui
ken, de heupen, dat om te beginnen. Maar een biefstuk heet hier pas
een biefstuk als hij over de rand van je bord hangt. Koop je een
broodje, dan schaf je een zorgvuldig gepland bouwwerk aan, met
drie lagen verschillende soorten kaas, minstens twee verschillende
vleessoorten, afgewisseld met laagjes saus en augurken en bekroond
met een vrolijke dot zuurkool. En dan vragen ze nog of je mosterd
blieft. Maar ze vragen het zo aardig, zo heel erg aardig. Ik voel me
hier overal omringd door een warmte van enorme vriendelijkheid.
Vooral als de tankbediende me vraagt hoeveel kinderen ik heb en
wat mijn vrouw verdient. Langs de weg, de Interstate 196, zag ik het
kadaver van een doodgereden reusachtig hert. En in de boekwinkel
hier verkopen ze het Roadkill Cookbook, hoe je doodgereden wild
moet bereiden. Hoera, ik ben in Amerika. Geef mij maar pindakaas
ijs.
Maar nu is het avond en ik zit klaar voor mijn diner. Slowly Grilled
10 OZ Sissling New York Prime Rib, heb ik besteld. Alleen de naam
al is een monument. "Het beste dat u kunt kopen in de USA", zegt
de serveerster zonder een spier te vertrekken. Ik zet mijn mes erin en
proef alweer... Amerika.
Gebeurtenis in een museum in de stad Holland in Michigan van
middag. Een mevrouw uit Missouri spreekt me aan zoals Amerikanen
9