Ibrahim ontbijt op zijn werk. Hij is geboren in Sousse, zijn vader was eens trotse bezitter van een kleermakersatelier. Het atelier heeft hij verkocht en zijn oudste zoon studeert van de centjes medicijnen in Tunis. Vader was een harde werker en Moeder een zeer gewaardeer de huisvrouw, die nooit versaagde, de moestuin verzorgde en van frisse geuren hield. In de onafhankelijkheidsoorlog heeft zij nog in het verzet gediend. Een hachelijke aangelegenheid, die door haar echtgenoot niet op prijs werd gesteld. Vader heeft een been verloren vanaf de knie en draagt nog altijd een granaatscherf in zijn onder rug. Ibrahim werkt voor de Hotelketen van Abu Nawas, gelegen aan zee, tussen Sousse en Monastir. Vier jaar werkt hij er inmiddels. Hij is er trots op vast werk te hebben. Alleen in de winter hoeft hij wel eens niet te komen, maar dan valt er altijd wel wat te regelen. De hotelbranche kent vele aan- leveringbedrijven en Ibrahim is niet te beroerd zijn handen vuil te maken. Zo is hij al bijgesprongen in een houtzagerij en in de olijf olie-industrie, waar een Oom schoonmaakt. De lagere school heeft hij nooit afgemaakt. Lezen kan hij gebrekkig. Een handtekening heeft hij nog nooit gezet. Veel van zijn vroegere klasgenootjes hebben geen werk. Zij schooieren op straat of hebben losse baantjes als dagloner. Ibrahim is tevreden. In het All-Inclusive Hotel ruimt hij driemaal per dag de tafels leeg. De toerist moet zelf zijn eten halen aan een lopend buffet en kan kiezen uit drie ver schillende menu's. Sommige toeristen smikkelen graag van elk van de drie gerechten een beetje. Een gemiddelde toerist gebruikt 5 bor den per maal. Tijdens het ontbijt iets minder, maar dan zitten er kopjes bij en bordjes voor beleg. Het restaurant telt ongeveer 80 tafels a vier personen. De tafels raken per maal zo'n driemaal bezet. Ibrahim heeft wel eens uitgerekend dat 1900 borden per dag op halen geen uitzondering is en dan hebben we het nog niet over de glazen en kopjes. De bedoeling is dat wanneer een toerist zijn of haar bordje leeg heeft één van de obers - Ibrahim loopt samen met ge middeld 7 collega's - zo snel mogelijk het bordje ophaalt. Het geeft de toerist een verzorgd gevoel en tevens is het een praktisch manier om het aantal vliegen te reduceren. Het restaurant is buiten geloka liseerd, onder een van latjes gevlochten dak, bedekt met bladen van dadelboom en klimop om schaduw te creëren. Natuurlijk heeft Ibrahim wel eens een slechte dag. Welke werknemer heeft dat niet? Maar meestal stapt hij 's ochtends vroeg met een goed gevoel in het busje van de Hotelketen, dat hem naar het werk 36

Tijdschriftenbank Zeeland

Ballustrada | 2004 | | pagina 36