fldKZ-LflïHük verzekeringen
Oudheidkamer en Visserijmuseum
Mossels koken op z'n Bruus
18
De Oudheidkamer in Bruinisse, ondergebracht in een oude vissers woning, laat zien hoe het leven was in de tijd van onze
groot- en overgrootouders. Klederdracht, de huishouding, herinneringen aan een nog niet zo ver verleden. Het Visserijmuseum
laat er geen twijfel over bestaan dat in dit dorp de mosselcultuur centraal stond en staat. Modellen van schepen, een originele
Kromhout diesel, veel foto's, de werf volledig op schaal nagebouwd, gereedschappen uit die mosselcultuur, uitleg van de
kweek van de mossel, van alles is er te bekijken. Regelmatig worden er ook mossels gekookt, die u natuurlijk ook kunt
proeven. Open op werkdagen in juni t/m augustus en in de herfstvakantie. Op woensdagmiddagen, om en om koffie met bolus
of mossels, Toegangsprijs fl 2 p.p., kinderen tot 7 jaar gratis.
U vindt dit museum vol verrassingen aan de Oudestraat 23 te Bruinisse, telefoon 0111-482360
Wat heb je nodig:
per persoon 1 kg mossels, een paar
takjes selderie, 2 grof gesneden uien, 2
laurierbladen, 2 in ringen gesneden
preien, peper, 1 in plakken gesneden
wortel.
Hoe doe je het:
gebruik een zo dun mogelijke pan en
een zo hoog mogelijk vuur. Doe de
groenten onder in de pan en daarop de
mossels. De pan tot iets over de helft
vullen. Deksel op de pan, vuur aan. Als
het vocht opkomt het deksel even
oplichten zodat het vocht weer zakt. In
totaal 3 keer op laten komen. Als alle
mosselschelpen open staan zijn de
mossels klaar om gegeten te worden.
Het koken duurt ongeveer 10 minuten.
Eventueel dicht gebleven schelpen er
uit halen en niet opeten.
Hoe eet je het:
Je maakt een sausje van warm mossel
vocht, mosterd, azijn en suiker. Je prikt
een mossel aan je vork of pakt hem met
een schelp vast. Dan doop je de mossel
in de saus. Je eet er frites of brood bij.
En als je nou wat royaal geweest bent
met de hoeveelheid mossels, blijven er
gelukkig nog wat over. Die kunnen dan
de volgende dag als 'geseuterde
mosselsopgediend worden. Flink wat
gesneden juun (ui) koken in water, dan
boter er bij, zodat het een buttersaus
wordt. Peper en een laurierblaadje
(voor het opdienen eruit!) en de
gekookte mossels er bij. Dan warm
laten worden, heel zachtjes laten
seuteren. Dat kan wel een klein uurtje,
hoewel, korter mag ook. Het resultaat
is een soort mosselhacheé. Er kan nog
een schootje azien bij, maar dat hoeft
niet. Eten met gekookte aardappelen en
mosterd. Een Bruse lekkernij!
Smakelijk eten.
Met dank aan de heer de Groot van
het museum in Bruinisse, aan
mevrouw M. Dijkstra en de heer L.
Huibers.
19
Liggers...Zwaard...Giek...Potdeksel...zijn scheepstermen
Eigen risico.Premie.Polisvoorwaarden.zijn verzekeringstermen.
Die termen kennen wij. Goed verzekeren wij.
Zodat u met een Knik In De Schoot goed verzekerd kunt varen.
O verzekeringen
O hypotheken
O financieringen
3 pensioenen
POSTBUS 12
Informatie: (5) (01 18) 553150 4380 AA vlissingen
Aantrekkelijke kortingen op premies voor schepen welke via de
(01 18) 5622J 5 Stichting Behoud Hoogaars verzekeren!
assurantiekantoor Zeetand
Visserijmuseum Bruinisse.
Adri Vane geeft tekst en uitleg bij het door hem
gemaakte model van de werf in Bruinisse.
Casserole and Closed Mussels 1964
Marcel Broodthaers
CONSENT NR. 14, VOORJAAR 1999
CONSENT NR. 14, VOORJAAR 1999