fldKZ-LflïHük verzekeringen Oudheidkamer en Visserijmuseum Mossels koken op z'n Bruus 18 De Oudheidkamer in Bruinisse, ondergebracht in een oude vissers woning, laat zien hoe het leven was in de tijd van onze groot- en overgrootouders. Klederdracht, de huishouding, herinneringen aan een nog niet zo ver verleden. Het Visserijmuseum laat er geen twijfel over bestaan dat in dit dorp de mosselcultuur centraal stond en staat. Modellen van schepen, een originele Kromhout diesel, veel foto's, de werf volledig op schaal nagebouwd, gereedschappen uit die mosselcultuur, uitleg van de kweek van de mossel, van alles is er te bekijken. Regelmatig worden er ook mossels gekookt, die u natuurlijk ook kunt proeven. Open op werkdagen in juni t/m augustus en in de herfstvakantie. Op woensdagmiddagen, om en om koffie met bolus of mossels, Toegangsprijs fl 2 p.p., kinderen tot 7 jaar gratis. U vindt dit museum vol verrassingen aan de Oudestraat 23 te Bruinisse, telefoon 0111-482360 Wat heb je nodig: per persoon 1 kg mossels, een paar takjes selderie, 2 grof gesneden uien, 2 laurierbladen, 2 in ringen gesneden preien, peper, 1 in plakken gesneden wortel. Hoe doe je het: gebruik een zo dun mogelijke pan en een zo hoog mogelijk vuur. Doe de groenten onder in de pan en daarop de mossels. De pan tot iets over de helft vullen. Deksel op de pan, vuur aan. Als het vocht opkomt het deksel even oplichten zodat het vocht weer zakt. In totaal 3 keer op laten komen. Als alle mosselschelpen open staan zijn de mossels klaar om gegeten te worden. Het koken duurt ongeveer 10 minuten. Eventueel dicht gebleven schelpen er uit halen en niet opeten. Hoe eet je het: Je maakt een sausje van warm mossel vocht, mosterd, azijn en suiker. Je prikt een mossel aan je vork of pakt hem met een schelp vast. Dan doop je de mossel in de saus. Je eet er frites of brood bij. En als je nou wat royaal geweest bent met de hoeveelheid mossels, blijven er gelukkig nog wat over. Die kunnen dan de volgende dag als 'geseuterde mosselsopgediend worden. Flink wat gesneden juun (ui) koken in water, dan boter er bij, zodat het een buttersaus wordt. Peper en een laurierblaadje (voor het opdienen eruit!) en de gekookte mossels er bij. Dan warm laten worden, heel zachtjes laten seuteren. Dat kan wel een klein uurtje, hoewel, korter mag ook. Het resultaat is een soort mosselhacheé. Er kan nog een schootje azien bij, maar dat hoeft niet. Eten met gekookte aardappelen en mosterd. Een Bruse lekkernij! Smakelijk eten. Met dank aan de heer de Groot van het museum in Bruinisse, aan mevrouw M. Dijkstra en de heer L. Huibers. 19 Liggers...Zwaard...Giek...Potdeksel...zijn scheepstermen Eigen risico.Premie.Polisvoorwaarden.zijn verzekeringstermen. Die termen kennen wij. Goed verzekeren wij. Zodat u met een Knik In De Schoot goed verzekerd kunt varen. O verzekeringen O hypotheken O financieringen 3 pensioenen POSTBUS 12 Informatie: (5) (01 18) 553150 4380 AA vlissingen Aantrekkelijke kortingen op premies voor schepen welke via de (01 18) 5622J 5 Stichting Behoud Hoogaars verzekeren! assurantiekantoor Zeetand Visserijmuseum Bruinisse. Adri Vane geeft tekst en uitleg bij het door hem gemaakte model van de werf in Bruinisse. Casserole and Closed Mussels 1964 Marcel Broodthaers CONSENT NR. 14, VOORJAAR 1999 CONSENT NR. 14, VOORJAAR 1999

Tijdschriftenbank Zeeland

Consent | 1999 | | pagina 11