Deze zal vooral in droge tijden niet of bezwaarlijk hiervoor beschikbaar kunnen worden
gesteld. Derhalve moet worden nagegaan of andere maatregelen kunnen worden
genomen, waarbij een kleinere hoeveelheid zoet water wordt vereist. Uit verrichte proeven
is gebleken, dat het toepassen van luchtschermen in schutsluizen een aantrekkelijke
mogelijkheid biedt om het zoutbezwaar van sluizen in belangrijke mate te reduceren zon
der het gebruik van zoet water.
De invloed van luchtschermen op het zoutbezwaar van schutsluizen
Het zoutbezwaar van schutsluizen wordt veroorzaakt door de volgende drie factoren:
1. de uitwisseling als gevolg van verschillen in soortelijk gewicht;
2. het schutwater tijdens perioden, waarin de buitenwaterstand hoger is dan de binnen
stand;
3. de verdringing als gevolg van het scheepvaartverkeer.
ad 1. De uitwisseling ols gevolg van verschillen in soortelijk gewicht
De uitwisseling levert doorgaans de grootste bijdrage tot het totale zoutbezwaar van een
schutsluis. Zodra de deuren aan de zeezijde van de sluis worden geopend zal, als gevolg
van verschillen in het soortelijk gewicht, een stroming langs de bodem ontstaan. Daarbij
zal water met een groter soortelijk gewicht in de richting van het water met een kleiner
soortelijk gewicht stromen. Als gevolg hiervan zal een compensatiestroming langs het
wateroppervlak in tegengestelde richting ontstaan. Deze stromingen zullen in stand blijven
totdat de totale hoeveelheid water in de schutkolk vervangen is door water met een groter
soortelijk gewicht. Dit uitwisselingsproces speelt zich bij gemiddelde omstandigheden af
in 1520 minuten. De openingsduur van de deuren van de voornaamste sluizen in het
Deltagebied zal vrijwel altijd langer zijn dan de vermelde tijdsduur. Bij elke schutting
zal moeten worden gerekend met een vrijwel volledige uitwisseling van water tussen de
schutkolk en het buitenwater of, bij geopende kering in het binnenhoofd, tussen de schut-
Een luchtbellenscherm tijdens een proef in de grote schutsluis te Kornwerderzand
Het binnendringen van zout vanuit de Waddenzee wordt gekeerd door een hoeveelheid lucht van 1,5 m3 per
minuut, per meter breedte van de sluis in te blazen
355