Het meten van algengroei in de Deltawateren Groene planten staan aan de basis van alle voedselketens op aarde. Met behulp van zon licht zetten ze anorganische stoffen zoals kool zuur, water, stikstof en fosfaat om in energierij ke organische stoffen. Hierbij komt zuurstof vrij. Dit proces wordtfotosynthese of primaire pro duktie genoemd, en kan vereenvoudigd worden weergegeven als: CO2 HzO -<L_ CH2O O2 (1) De organische stoffen, hier vereenvoudigd weergegeven als CH2O, vormen het voedsel voor alle diersoorten. Fig. 1 toont schematisch een meer waarin algen het voedsel vormen voor waterdiertjes en indirect dus ook voor vis sen en andere dieren. Om in hun eigen energiebehoefte te voorzien, verbranden groene planten weer een deel van de gevormde organische stof. Dit proces heet respiratie: het kan als volgt worden weergege ven: CH2O O2 CO2 H2O energie (2) De produktie van organische stoffen volgens (1) wordt meestal de bruto primaire produktie ge noemd. De bruto produktie minus dat deel van de eigen produktie dat verbrand wordt volgens (2) is dan de netto produktie. In aquatische eco systemen zijn het meestal algen, microscopisch kleine plantjes, die de belangrijkste primaire producenten zijn. De snelheid waarmee ze pro duceren of simpelweg gezegd groeien, bepaalt voor een belangrijk deel hoeveel algen er in het water aanwezig zijn. We spreken van algen- bloei, wanneer we een zeer hoge concentratie van algen in het water aantreffen. Algenbloei kan ongewenste gevolgen hebben, zoals zuur stofgebrek, vermindering van de diversiteit van levensgemeenschappen en van de helderheid van het water. De groei van algen is een functie van de hoe veelheid licht, de beschikbare hoeveelheid voedingsstoffen, de temperatuur of nog andere factoren. Het meten van de algengroei in een bekken en het analyseren van de factoren die deze groei bepalen, kan dan ook inzicht geven in het functioneren van dat bekken en een richtlijn opleveren voor het beheer. Stel, er is een meer waarin de algengroei voornamelijk beperkt wordt door de geringe lichtdoordringing in het water, veroorzaakt bijvoorbeeld door een hoge slibconcentratie of door een grote waterdiepte. Verhoging of verlaging van de nutriëntencon centraties zal in dit meer betrekkelijk weinig ef fect hebben op de algengroei. Reeds vanaf 1977 wordt op routinebasis de al gengroei gemeten in het drinkwaterspaarbek ken de 'Grote Rug' nabij Dordrecht. De metingen maken deel uit van een onderzoek naar de eutrofiëringsproblematiek van de toekomstige zoete bekkens in het Deltagebied (zie verder Be richt 91februari 1980 en 80, mei 1977). De groeisnelheid van algen kan op twee manie ren gemeten worden. Allereerst kan men de zuurstofconcentratie in een watermonster bepa len als functie van de tijd. Aangezien algen zuur stof produceren, verwijst het verloop van de zuurstoflijn naar de algenactiviteit. Maar men kan ook de opname door algen meten van kool zuur, en wel door een radioactief isotoop van koolzuur aan een watermonster toe te voegen, en na enkele uren de activiteit van het radioac tieve koolzuur te meten dat is opgenomen in de algen. De eerste methode heeft het voordeel dat de metingen wat gemakkelijker te interpreteren 75

Tijdschriftenbank Zeeland

Driemaandelijks bericht Deltawerken | 1980 | | pagina 17