'ecosysteemstudies', waarin de relatie van
verschillende organismen onderling en hun
beïnvloeding door a-biotische factoren wordt
bestudeerd; bij voorbeeld de beïnvloeding van
zoöplankton door vissen en van algen door
zoöplankton of mosselen, dan wel de invloed
van licht en voedingsstoffen op algen.
Voor de keuze van beheersmaatregelen is een
gedegen kennis van de omgevingsvariabelen
en van de fysische, chemische en biologische
processen in water noodzakelijk. Onder
omgevingsvariabelen kunnen dan onder
andere verstaan worden de kwantiteit en de
kwaliteit van polderwater, het tijdstip van
beschikbaarheid van water en de beschikbare
hoeveelheid en de kwaliteit van doorspoelwa
ter; voorts wateronttrekking en klimatologische
omstandigheden. Onder fysische, chemische
en biologische processen in water zijn dan
Fig. 2. Grafische voorstelling
van de lijnen van gelijk zoutge
halte in het Grevelingenmeer.
Fig. 1. Verloop van de water
temperatuur in het Grevelin
genmeer, van 1972 tot 1977.
282