ut produkten als schorgroenten te bevor deren en de kennis daarover te vergro ten en te verspreiden. Bovendien wil de Stichting het produktassortiment in de land- en tuinbouw en mariene cul tures verbreden en de afzet bevorde ren. Ook het bedrijfsleven en de ban ken worden uit oogpunt van de onder steuning van innovatieve ontwikkeling van landbouwgewassen om financiële bijdragen verzocht. Inmiddels is beslo ten tot samenwerking met de universi teiten van Gent, Brussel en Lissabon. Deze universiteiten hebben samen met het NIOO en de Stichting Mariene Cultures een aanvraag ingediend bij de Europese Gemeenschap om vier jaar lang onderzoek te doen naar de teelt mogelijkheden van schorgroenten. Uit het EG-programma voor onderzoek naar innovatie in de landbouw is 1,5 min. ECU, dat is ongeveer 3,3 min. gulden subsidie toegezegd. Afgerond produkt. In dit jaar zal daadwerkelijk van start worden gegaan met het onderzoek naar de veredeling van de zeeaster, de teelttechnische aspecten en de minera le voeding. In mei van het vorig jaar zijn al de eerste zeeasterplanten uitge- Zeekrcial Tekening: Awie de Zwart zet. Pas dit jaar na de bloeitijd in het najaar kan verder zaad worden gewon nen. In het experiment wordt ook onderzoek gedaan naar de mogelijkhe den van zeekool, zeebiet en zeekraal. Zeeaster kan, in tegenstelling tot zee kraal, goed leven zonder zout water, al zijn de jonge blaadjes dan niet eetbaar". De lamsoor krijgt juist door het zout haai" smaak. Zeekraal echter stelt, hoe wel het een pioniersplant is, veel hogere eisen aan z'n milieu. Om te kunnen leven moet de zeekraal heel regelmatig met zout water overspoeld worden. Zeekool komt in Nederland nauwelijks voor. Deze plant heeft een voorkeur voor steenachtige grond. De groente komt voor op de kleiachtige stranden van Engeland, maar gedijt ook goed op wat rijkere grond. Van de zeekool worden - net als van witlof - de jonge, nog niet groene scheuten gegeten. De zeebiet is de directe voor vader van de snijbiet. De zeebiet kan goed tegen het zout en laat zich als snijbiet vaker oogsten. Door het eerde re onderzoek naar de teelt van zeeaster heeft deze plant een voorsprong. Over de andere groenten is nog maar weinig bekend. Ook in het buitenland is er nauwelijks onderzoek gedaan naar de zoute groenten. De teelt ervan zal ech ter nooit op grote schaal kunnen plaatsvinden. Maar weinig water schappen in Nederland zullen het risi co kunnen nemen de binnendijkse grond te laten verzilten, omdat de grond dan ongeschikt kan worden voor de overige landbouw. Zeer speci fiek onderzoek naar de bodemsamen stelling kan wellicht deze problema tiek ten goede komen. Onderzoekscoördinator dr. A. Huiskes verwacht, dat met zeeaster een redelijk afgerond produkt, dat wil zeggen een goed bruikbaar zaad, kan worden ver kregen. "Ik denk, dat we met de lams oren kunnen komen tot een redelijk goed ras. In kwekerstermen heet dat een landras. Er zit dan nog een zekere mate van genetische variatie in het zaad. We proberen via de celcultures zo snel mogelijk te werken. Op die manier kun je in feite de normale zaadproduktie overslaan. Dat betekent, dat je in een jaar vier generaties kunt kweken in plaats van één. Voor de zeekraal, de zeekool en de zeebiet hopen we in ieder geval te kunnen aangeven welke kant het op moet. Misschien is er al een eerste selectie gepleegd. Maar het zal nog geen ras zijn, dat interessant is voor een zaad- handel." Voedselvoorziening. De Stichting Mariene Cultures is heel benieuwd naar de mogelijkheden om schorgroenten ook onder subtropische omstandigheden te telen. De universi teit van Lissabon doet daarom het hele experiment op kleine schaal. Huiskes vertelt, dat het probleem van verzilting heel erg speelt in tropische en subtro pische gebieden. "In Egypte, Oman, Pakistan en India, waar met behulp van irrigatie gewassen zijn gekweekt, is de grond door de bevloeiing verzilt. Er hoeven maar minieme spoortjes zout in het water te zitten, op den duur krijgen de boeren problemen met de teelt van allerhande landbouwgewas sen. Er worden nu op die zoute gron den alleen maar veevoedergewassen geteeld. De ijzer-, eiwit- en vitamine- rijke schorgroenten kunnen een belangrijke rol gaan spelen bij de voedselvoorziening in die gebieden. Onderzoek daarnaar is ook duidelijk een van de doelstellingen van de stich ting. Het ziet er voorlopig niet naar uit, dat de schorgroenten in grote partijen zul len worden aangevoerd op de N ederlandse groenteveilingen. Daarvoor zijn er te weinig locaties geschikt voor de teelt van deze gewas sen. Slechts enkele gebieden aan de zuidkust van Schouwen - Duiveland en op Tholen lijken in aanmerking te komen voor de teelt van schorgroen ten. Maar met een geslaagd experi ment kunnen lamsoor, zeekraal, zee kool en zeebiet wellicht voor menselij ke consumptie behouden blijven en heeft ook een aantal landbouwers een interessant alternatief. Dagelijkse kost, verkrijgbaar in alle winkels, worden deze groenten dus waarschijnlijk niet, maar de schorgroenten zullen zeker op de menukaarten te vinden blijven. Eet u smakelijk 7

Tijdschriftenbank Zeeland

't Duumpje | 1993 | | pagina 7