goed door elkaar roeren, en klei ne hoeveelheden meel en water toevoegen. Na 6 dagen liefdevol le koestering rijst dan het zuur desem de pan uit. Zuurdesembrood bakken Nu is het ogenblik gekomen om het brood te bakken. Je kunt het beste volkorentarwemeel nemen, maar ook tarwe- en roggemeel, of tarwe- en boekweitmeel. Allerlei overheerlijke combinaties kun je bedenken, maar zorg ervoor dat er altijd een deel tar wemeel in zit, want dat plakt het beste wegens zijn glutenrijkdom. De verhouding desem - meel kan 1 op 5 zijn, maar ook half meel half zuurdesem. Hoe meer desem, des te zuurder het brood. Voor een normaal brood van 800 gram heb je 150 tot 300 gram zuurdesem nodig. Kijk zelf maar hoe je het het lekkerst vindt. De ingrediënten Benodigdheden: 500 gram meel; 250 cc handwarm water; 150 tot 300 gram zuurdesem, 2 theele pels (zee)zout - zuurdesembrood smaakt ook zonder zout uitste kend. Het mengen gaat als volgt: meng 500 gr. meel en 2 thee lepels (zee)zout in een beslag kom, maak een kuiltje en leg de zuurdesem erin en 3/4 van het handwarme water. Geen heet water, want dan pleeg je een moord op de gistcellen. Met de handen het mengsel goed men gen tot er een samenhangende bal ontstaat. Is het deeg te droog, dan het restant van het water toevoegen. Kneed het deeg 10 tot vijftien minuten op een met meel bestoven aan recht/tafel. Hoe beter je kneedt, des te elastischer het deeg wordt en des te meer het zo meteen gaat rijzen. Het deeg mag niet te droog of te nat zijn. Goed deeg laat net van de handen los. Als je uitgekneed bent, leg dan een klontje van het deeg opzij voor het volgende zuurdesem kweekje. Daarvoor moet je weer 's ochtends en 's avonds vers meel en water bij het deeg doen. Na drie dagen heb je voldoende zuurdesem voor een nieuw brood. Het komt precies zo uit dat je twee keer per week kunt bakken. Om sneller zuurdesem te krijgen, kun je het kommetje warmer zetten en het desem vochtiger houden. Als je het zuurdesem-in-wording in de ijs kast zet, staat het proces bijna stil. In de oven Leg het deeg nu in een kom, dek deze af met een vochtige doek (tegen uitdrogen) en laat het op een warm plekje 1 a 2 uur rijzen, dichtbij de kachel of c.v. (niet op de grond vanwege de tocht en de katten). Vet nu een broodbak blik in met goede plantaardige olie. Druk het deeg af en toe piat, vorm een brood en leg dit in het bakblik. Bestrijk de boven kant van het brood met olie of een losgeklopt ei. Dek het brood weer af met een vochtige doek en laat het nog eens rijzen op een warme tochtvrije plaats gedurende 2 tot 5 uren. Bak het brood bij 225 graden in ca. 45 minuten gaar en bruin. Je kunt bekijken of je brood al gaar is door er een breinaald in te ste ken, die er schoon uit moet ko men. Als het brood klaar is, moetje het uit de vorm stoten en goed laten uitdampen op een rooster. Wil je geen keiharde korst heb ben, dan moet je het brood als het net uit de oven is gehaald, even helemaal natmaken (niet doorweken natuurlijk). Gistbrood Voor diegenen die toch een gist brood verkiezen of geen tijd heb ben een week te wachten totdat het zuurdesem gereed is, volgt nu een recept voor volkoren brood bereid met gist. Benodigdheden: 500 gram volko- renmeel; 4 dl. iauw water; 20 gram gist; 1/2 theelepel zeezout; een kommetje lauwe melk; 1/2 kopje zonnebloemolie; een hand je zemelen; 1 schepje rietsuiker of honing. Experimenteer met combinaties van diverse meel soorten; als verhouding kan men aanhouden 4 delen volkorenmeel op 1 deel ander meel. Meng in een kommetje de gist aan met de lauwe melk en een schepje rietsuiker of honing, die als voedsel dient voor de gistcel len. Zet dit met een vochtig doekje erover op een warme tochtvrije plek en laat dit een half uurtje staan om te rijzen. Doe het meel in een grote kom en meng het zeezout er door heen. Maak een holletje in het midden en doe er het gistmeng sel, de olie, het water en de zemelen in. Nu ailes goed men gen en gedurende 15 -20 minu ten goed kneden op een met meel bestoven platte onder grond. Af en toe de handen en het deeg met meel bestuiven zodat het niet blijft plakken. Leg de deegbal weer in de kom, dek deze af met een vochtige thee doek en laat het deeg op een lauwwarme plek drie kwartier (tot een uur) rijzen zonder het doek op te lichten. Na het rijzen nog even flink doorkneden (5 minuten). Doe het deeg in een ingevette vorm, weer de vochtige doek erover en laat het nog 3 kwartier narijzen op een lauw warm plekje. De oven is inmid dels 10 minuten voorverwarmd op 245 graden; zet het bakblik erin en bak het brood in 1/2 uur tot 3 kwartier gaar. Dit brood moet ook onmiddellijk uit de vorm op een rooster om uit te dampen. Nog even met een kwastje met water de bovenkant bevochtigen zodat er een glim mend korstje op komt. Olie en zout remmen het gistpro- ces iets af, daarom kan men deze bestanddelen ook toevoegen na het eerste rijzen. Reageren Wie reageren wil op dit artikel of over nog betere recepten be schikt, kan mij daar natuurlijk over berichten. Het adres: Haven Westzijde 17, 4511 AR Breskens. Misschien levert dat stof op voor een ver volgartikel. Verder kan ik jullie alleen maar een smakelijke broodmaaltijd toewensen. Ward de Brabandere - april 2000 't duumpje nazomer VOO

Tijdschriftenbank Zeeland

't Duumpje | 2000 | | pagina 7