w ós*, W i -O' FSC natuurlijk ook nog scharrel- en biologisch vlees. Of men kiest voor het gangbare vlees in de hoop dat er niets mis mee is. Vegetarisme heeft een aantal voordelen: Het is beter voor de dieren. Miljoenen dieren lijden jaarlijks een ellendig bestaan in de bio- industrie. Ze worden dicht op- eengepropt en met veel stress naar slachterijen vervoerd. Tijdens hun korte leven kennen ze eigenlijk alleen maar pijn en angst. Het is gezonder. De gemiddelde Nederlander eet ruim 3 maal de aanbevolen hoe veelheid vlees. Vegetarische voe ding is rijk aan vitaminen en mineralen en bevat veel voe dingsvezels. Bovendien bevat de voeding voornamelijk de gezon dere, meervoudig-onverzadigde vetzuren. Het is beter voor het milieu. De veehouderij draagt in belang rijke mate bij aan de vervuiling van het milieu. Meststoffen komen terecht in regen, rivieren en grondwater. In Nederland is de vervuiling door de veehoude rij zelfs groter dan die door het autoverkeer! De grond in sommi ge gebieden van Brabant is zo vermest dat de komende 30 jaar geen consumptiewater uit de grond gehaald kan worden. Vleesproductie is verspilling van voedsel. Van het voer dat we de dieren geven, wordt slechts 30-50% omgezet in vlees. Van de wereld- graanproductie voeren we 45% aan het vee. Het zou economi scher zijn, wanneer al deze pro ducten rechtstreeks voor mense lijke voeding werden gebruikt. Biologisch vlees Dit keurmerk staat samen met EKO garant voor vlees met van nature de beste smaak. Dit vlees heeft kracht en karakter en dat proef je. De biologische veehouderij zorgt ervoor dat dieren leven naar hun geaardheid. Ze hebben voldoen de lig- en loopruimte in de stal len, grazen zo lang mogelijk bui ten en krijgen gevarieerd biolo gisch voer, grotendeels van eigen bedrijf. Op hun wei wordt geen kunstmest gebruikt. Gebruik van groeibevorderende medicijnen etc. is verboden. 74 't duumpje winter 4/'01 Door de Europese Unie erkende controle-organisaties zien toe op alle productieschakels. Er is con trole bij de boer, tijdens trans port, bij de slacht en de verwer king, tot aan het moment dat u het lapje vlees uit de koelvitrine koopt. De V van Vlees. De "gecontro leerde kwaliteit" die hiermee wordt gegarandeerd, heeft wei nig met dierenwelzijn te maken. De kwalificatie is voornamelijk gericht op de "technische" kwali teit van vlees: geen hormonen, geen antibiotica, goede hygiëne en gecontroleerd transport. Er vindt registratie plaats in alle delen van de productieketen, dus als er wat mis is met een stuk vlees, kan worden nagegaan waar de fout zit: bij de boer, de winkel of er-tussen. PLUIMVEE m Scharrelvlees Familie van het vorige keurmerk, maar de varkens beleven er meer aan! Ze kunnen naar buiten, ze leven in groepen en op stro, heb ben meer ruimte en het voer bevat geen geneesmiddelen of groeibevorderaars. En als ze naar 't slachthuis worden gebracht, gebeurt dat met meer zorg en hebben ze minder stress. Ook vlees van scharrelkippen heeft een keurmerk: duidelijk familie van de scharreleieren. Voor runderen bestaat nog geen scharrelkeurmerk. Het scheelt nogal of het vlees van een voor malige melkkoe is geweest of van een stier die al snel in de bio- industrie is beland. Helaas is die afkomst niet aan de benaming van het vlees te zien! Koeien die vlees leveren onder de namen France Limousin, Greenfield en Boeuf Blonde Aquitane hebben waarschijnlijk fiink rond kunnen stappen, maar onafhankelijke controle komt er waarschijnlijk niet aan te pas. F.SC. Tenslotte een keurmerk van pro ducten die niet eetbaar zijn, maar daarom niet minder belangrijk. We doelen hier op een keurmerk uit de tropische bosbouw, een soort langetermijn- landbouw. Het Forest Stewardship Council-keurmerk garandeert dat het zo gekeurde hout uit bossen komt die milieu bewust worden beheerd en niet zomaar worden kaalgekapt, dus geproduceerd onder sociaal en ecologische verantwoorde omstandigheden. Kortom: Mocht u het idee hebben dat u uw voedsel niet meer kunt ver trouwen, dan biedt een aantal keurmerken genoeg mogelijkhe den op een verantwoorde wijze inkopen te doen. En misschien is de huidige vertrouwenscrisis wel aanleiding het gehele voedselbe- leid te herzien. Want als alleen op een verantwoorde ecologische basis geproduceerd wordt, is zo'n woud keurmerken niet langer nodig. Geraadpleegde literatuur: Wantij, een uitgave van de ZMF, juni 1999 Skal Nieuwsbrief, december 2000 Lekker, gezond.... vegetarisch, uitgave van de Nederlandse Vegetariërs Bond Biologisch natuurlijk goed! Ook in Zee land, folder van De Groene Bron en de ZMF Max Flavelaar magazine, december 2000

Tijdschriftenbank Zeeland

't Duumpje | 2001 | | pagina 12