w
ós*,
W i
-O'
FSC
natuurlijk ook nog scharrel- en
biologisch vlees. Of men kiest
voor het gangbare vlees in de
hoop dat er niets mis mee is.
Vegetarisme heeft een aantal
voordelen:
Het is beter voor de dieren.
Miljoenen dieren lijden jaarlijks
een ellendig bestaan in de bio-
industrie. Ze worden dicht op-
eengepropt en met veel stress
naar slachterijen vervoerd.
Tijdens hun korte leven kennen
ze eigenlijk alleen maar pijn en
angst.
Het is gezonder.
De gemiddelde Nederlander eet
ruim 3 maal de aanbevolen hoe
veelheid vlees. Vegetarische voe
ding is rijk aan vitaminen en
mineralen en bevat veel voe
dingsvezels. Bovendien bevat de
voeding voornamelijk de gezon
dere, meervoudig-onverzadigde
vetzuren.
Het is beter voor het milieu.
De veehouderij draagt in belang
rijke mate bij aan de vervuiling
van het milieu. Meststoffen
komen terecht in regen, rivieren
en grondwater. In Nederland is
de vervuiling door de veehoude
rij zelfs groter dan die door het
autoverkeer! De grond in sommi
ge gebieden van Brabant is zo
vermest dat de komende 30 jaar
geen consumptiewater uit de
grond gehaald kan worden.
Vleesproductie is verspilling
van voedsel.
Van het voer dat we de dieren
geven, wordt slechts 30-50%
omgezet in vlees. Van de wereld-
graanproductie voeren we 45%
aan het vee. Het zou economi
scher zijn, wanneer al deze pro
ducten rechtstreeks voor mense
lijke voeding werden gebruikt.
Biologisch vlees
Dit keurmerk staat samen met
EKO garant voor vlees met van
nature de beste smaak. Dit vlees
heeft kracht en karakter en dat
proef je.
De biologische veehouderij zorgt
ervoor dat dieren leven naar hun
geaardheid. Ze hebben voldoen
de lig- en loopruimte in de stal
len, grazen zo lang mogelijk bui
ten en krijgen gevarieerd biolo
gisch voer, grotendeels van eigen
bedrijf. Op hun wei wordt geen
kunstmest gebruikt. Gebruik van
groeibevorderende medicijnen
etc. is verboden.
74 't duumpje winter 4/'01
Door de Europese Unie erkende
controle-organisaties zien toe op
alle productieschakels. Er is con
trole bij de boer, tijdens trans
port, bij de slacht en de verwer
king, tot aan het moment dat u
het lapje vlees uit de koelvitrine
koopt.
De V van Vlees. De "gecontro
leerde kwaliteit" die hiermee
wordt gegarandeerd, heeft wei
nig met dierenwelzijn te maken.
De kwalificatie is voornamelijk
gericht op de "technische" kwali
teit van vlees: geen hormonen,
geen antibiotica, goede hygiëne
en gecontroleerd transport. Er
vindt registratie plaats in alle
delen van de productieketen, dus
als er wat mis is met een stuk
vlees, kan worden nagegaan
waar de fout zit: bij de boer, de
winkel of er-tussen.
PLUIMVEE m
Scharrelvlees
Familie van het vorige keurmerk,
maar de varkens beleven er meer
aan! Ze kunnen naar buiten, ze
leven in groepen en op stro, heb
ben meer ruimte en het voer
bevat geen geneesmiddelen of
groeibevorderaars. En als ze naar
't slachthuis worden gebracht,
gebeurt dat met meer zorg en
hebben ze minder stress.
Ook vlees van scharrelkippen
heeft een keurmerk: duidelijk
familie van de scharreleieren.
Voor runderen bestaat nog geen
scharrelkeurmerk. Het scheelt
nogal of het vlees van een voor
malige melkkoe is geweest of
van een stier die al snel in de bio-
industrie is beland. Helaas is die
afkomst niet aan de benaming
van het vlees te zien!
Koeien die vlees leveren onder
de namen France Limousin,
Greenfield en Boeuf Blonde
Aquitane hebben waarschijnlijk
fiink rond kunnen stappen, maar
onafhankelijke controle komt er
waarschijnlijk niet aan te pas.
F.SC.
Tenslotte een keurmerk van pro
ducten die niet eetbaar zijn,
maar daarom niet minder
belangrijk. We doelen hier op
een keurmerk uit de tropische
bosbouw, een soort langetermijn-
landbouw. Het Forest
Stewardship Council-keurmerk
garandeert dat het zo gekeurde
hout uit bossen komt die milieu
bewust worden beheerd en niet
zomaar worden kaalgekapt, dus
geproduceerd onder sociaal en
ecologische verantwoorde
omstandigheden.
Kortom:
Mocht u het idee hebben dat u
uw voedsel niet meer kunt ver
trouwen, dan biedt een aantal
keurmerken genoeg mogelijkhe
den op een verantwoorde wijze
inkopen te doen. En misschien is
de huidige vertrouwenscrisis wel
aanleiding het gehele voedselbe-
leid te herzien. Want als alleen
op een verantwoorde ecologische
basis geproduceerd wordt, is zo'n
woud keurmerken niet langer
nodig.
Geraadpleegde literatuur:
Wantij, een uitgave van de ZMF, juni 1999
Skal Nieuwsbrief, december 2000
Lekker, gezond.... vegetarisch, uitgave van
de Nederlandse Vegetariërs Bond
Biologisch natuurlijk goed! Ook in Zee
land, folder van De Groene Bron en de
ZMF
Max Flavelaar magazine, december
2000