Bed and Breakfast In de Morelleput In het vorig duumpje las u over de Duumpjesavond bij Jan en Corrie de Zwart aan de Marolleput. Dat dat niet zomaar een gelegenheid is, moge blijken uit het verhaal dat Els Voet, natuurgids, in een gesprek met beide ondernemers heeft opge tekend. Daar zit ik dan aan de kruiden thee in de grote keuken van de familie de Zwart. Ze hebben net gegeten met kleinzoonlief in de kinderstoel. Jan rookt zijn pijp en wacht geduldig op mijn vragen. Een leek op het gebied van inter viewen en van ecologische land - en tuinbouw, zo stort ik mij in de diepte. Sinds eind december 2002 heb ben Jan en Corrie de Zwart een nieuw bedrijf aan de Marolleput in Nieuwvliet. Het is een ecologisch landbouw bedrijf en tevens zijn ze werk zaam in de toeristische sector: Bed en Breakfast. Dit laatste rust vooral, qua verzorging van de gasten, op de schouders van Corrie. Ze woonden vroeger aan de Oude Haven in Oostburg en had den een gewoon boerenbedrijf. In 1979 kwam daar verandering in en ze stapten over op de eco logische landbouw. Toen was de term biologisch-dynamisch in bepaalde kringen een hype. Jan was een van de eersten die met een ecologisch bedrijf begon. Op zo'n bedrijf werkt men uitslui tend met duurzame productie methoden: er wordt geen gebruik gemaakt van middelen, die op den duur schadelijk zijn voor het milieu of het organisme dat bijdraagt aan de productie. Praktisch komt dat neer op het niet gebruiken van chemische Els Voet bestrijdingmiddelen, kunstmest en mest uit de intensieve veehou derij, het niet preventief toedie nen van antibiotica en het niet toedienen van onnatuurlijke sti mulansen zoals groeihormonen tijdens het productieproces. Ecologische boeren gebruiken een aantal methodes om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te voorkomen, zoals een betere rassenkeuze (minder ziektege- voelig), een breder bouwplan (eenzelfde product niet 2 jaar later telen, maar daar 5 of zelfs 7 jaar mee wachten) en als er toch ziekte optreedt, vervroegd oog sten. Onkruid wordt tegenwoor dig veel machinaal bestreden, maar soms ook met de hand. Alles wordt gecontroleerd en er zijn dan ook keurmerken, zoals het ons bekende EKO-keurmerk. Er zijn momenteel in Zeeuws - Vlaanderen 18 ecoboeren, die zich verenigd hebben. Toen ze nog aan de Oude Haven woonden, hadden ze 1 ha, waar op groenten en kruiden werden geteeld. Er werd aan huis ver kocht en Corrie ontving toen ook al haar eerste gasten op kleine schaal. In het begin was alles heel moei lijk; op het land was het hard werken en de producten moes ten verkocht worden. Er werd een consumentenvereniging opgericht en later kwam er ook een winkel in de Zuidzandse straat, gerund door veel vrijwilli gers. Hier werden o.a. producten van Jan en Corrie als kruiden, groenten en jams verkocht. Er kwamen altijd veel Duitsers in de winkel, want zij liepen in Europa vooruit op de ontwikkeling van bio-dynamisch en ecologisch voedsel. Door de aanleg van de rondweg met bijbehorende uitlaatgassen was het voor Jan onmogelijk geworden aan de strenge keu ringseisen te blijven voldoen. Ze zochten een andere stek en zo belandden ze hier aan de Marolleput. Het duurde 4 jaar voordat ze alles rond hadden om hun droom te verwezenlijken. Ze konden dus over heel veel dingen goed nadenken en uitpluizen hoe ze de toekomst zouden gaan invul len. Je ziet ook, als je door het huis en over het erf loopt, dat er goed over nagedacht is. De inrichting van de gastenkamers, de kleuren, het meubilair: alles straalt rust uit en dit past waar schijnlijk bij het karakter van de eigenaars. Het eindresultaat: een prachtig bedrijf. Er staat een woonhuis annex Bed en Break fast voor ongeveer 12 personen, een wagenhuis om bij mooi weer te ontbijten, een grote droog schuur voor de kruiden en een schuur met Vlaamse volksspelen. Het ecologisch land en -tuin bouwbedrijf. Jan zaait alles zelf in: tijm, salie, lavas, citroenmelisse, brandnetel, maar verbouwt ook groenten zoals sperciebonen, erwten en 16 't duumpje 3-2003

Tijdschriftenbank Zeeland

't Duumpje | 2003 | | pagina 16