Bed and Breakfast
In de Morelleput
In het vorig duumpje las u over de
Duumpjesavond bij Jan en Corrie de
Zwart aan de Marolleput.
Dat dat niet zomaar een gelegenheid
is, moge blijken uit het verhaal dat
Els Voet, natuurgids, in een gesprek
met beide ondernemers heeft opge
tekend.
Daar zit ik dan aan de kruiden
thee in de grote keuken van de
familie de Zwart. Ze hebben net
gegeten met kleinzoonlief in de
kinderstoel. Jan rookt zijn pijp en
wacht geduldig op mijn vragen.
Een leek op het gebied van inter
viewen en van ecologische land -
en tuinbouw, zo stort ik mij in de
diepte.
Sinds eind december 2002 heb
ben Jan en Corrie de Zwart een
nieuw bedrijf aan de Marolleput
in Nieuwvliet.
Het is een ecologisch landbouw
bedrijf en tevens zijn ze werk
zaam in de toeristische sector:
Bed en Breakfast. Dit laatste rust
vooral, qua verzorging van de
gasten, op de schouders van
Corrie.
Ze woonden vroeger aan de
Oude Haven in Oostburg en had
den een gewoon boerenbedrijf.
In 1979 kwam daar verandering
in en ze stapten over op de eco
logische landbouw. Toen was de
term biologisch-dynamisch in
bepaalde kringen een hype. Jan
was een van de eersten die met
een ecologisch bedrijf begon. Op
zo'n bedrijf werkt men uitslui
tend met duurzame productie
methoden: er wordt geen
gebruik gemaakt van middelen,
die op den duur schadelijk zijn
voor het milieu of het organisme
dat bijdraagt aan de productie.
Praktisch komt dat neer op het
niet gebruiken van chemische
Els Voet
bestrijdingmiddelen, kunstmest
en mest uit de intensieve veehou
derij, het niet preventief toedie
nen van antibiotica en het niet
toedienen van onnatuurlijke sti
mulansen zoals groeihormonen
tijdens het productieproces.
Ecologische boeren gebruiken
een aantal methodes om het
gebruik van bestrijdingsmiddelen
te voorkomen, zoals een betere
rassenkeuze (minder ziektege-
voelig), een breder bouwplan
(eenzelfde product niet 2 jaar
later telen, maar daar 5 of zelfs 7
jaar mee wachten) en als er toch
ziekte optreedt, vervroegd oog
sten. Onkruid wordt tegenwoor
dig veel machinaal bestreden,
maar soms ook met de hand.
Alles wordt gecontroleerd en er
zijn dan ook keurmerken, zoals
het ons bekende EKO-keurmerk.
Er zijn momenteel in Zeeuws -
Vlaanderen 18 ecoboeren, die
zich verenigd hebben.
Toen ze nog aan de Oude Haven
woonden, hadden ze 1 ha, waar
op groenten en kruiden werden
geteeld. Er werd aan huis ver
kocht en Corrie ontving toen ook
al haar eerste gasten op kleine
schaal.
In het begin was alles heel moei
lijk; op het land was het hard
werken en de producten moes
ten verkocht worden. Er werd
een consumentenvereniging
opgericht en later kwam er ook
een winkel in de Zuidzandse
straat, gerund door veel vrijwilli
gers. Hier werden o.a. producten
van Jan en Corrie als kruiden,
groenten en jams verkocht. Er
kwamen altijd veel Duitsers in de
winkel, want zij liepen in Europa
vooruit op de ontwikkeling van
bio-dynamisch en ecologisch
voedsel.
Door de aanleg van de rondweg
met bijbehorende uitlaatgassen
was het voor Jan onmogelijk
geworden aan de strenge keu
ringseisen te blijven voldoen. Ze
zochten een andere stek en zo
belandden ze hier aan de
Marolleput.
Het duurde 4 jaar voordat ze
alles rond hadden om hun droom
te verwezenlijken. Ze konden dus
over heel veel dingen goed
nadenken en uitpluizen hoe ze
de toekomst zouden gaan invul
len.
Je ziet ook, als je door het huis
en over het erf loopt, dat er
goed over nagedacht is. De
inrichting van de gastenkamers,
de kleuren, het meubilair: alles
straalt rust uit en dit past waar
schijnlijk bij het karakter van de
eigenaars. Het eindresultaat: een
prachtig bedrijf. Er staat een
woonhuis annex Bed en Break
fast voor ongeveer 12 personen,
een wagenhuis om bij mooi weer
te ontbijten, een grote droog
schuur voor de kruiden en een
schuur met Vlaamse volksspelen.
Het ecologisch land en -tuin
bouwbedrijf.
Jan zaait alles zelf in: tijm, salie,
lavas, citroenmelisse, brandnetel,
maar verbouwt ook groenten
zoals sperciebonen, erwten en
16 't duumpje 3-2003