krijgen Bix. De kalveren worden
gescheiden in koetjes en stiertjes.
Ze worden ontwormd en er
wordt gekeken of ze geschikt
zijn om te fokken (fokstier of
zoogkoe) of om af te mesten
(vlees).
Elk rund is verplicht een oormerk
te dragen. Momenteel is een
experiment gaande met de chip
bolus. Deze chip wordt in de
maag geplaatst en kan elektro
nisch worden uitgelezen (tegen
fraude).
Tussen oktober en mei staan de
dieren op stal. Dit is een grote
open ruimte, waar de runderen
gewoon los rondlopen; de kalve
ren lopen bij de moeder, maar
kunnen ook apart staan.
De familie Claeys heeft al ver
schillende prijzen gewonnen met
hun dieren en in september is er
weer een keuring in Utrecht,
puur voor de fokkerij.
Voeding
Hooi en stro komen voor een
groot gedeelte van eigen
opbrengst. De runderen krijgen
maïs, geplette granen (voor-
droog)-kuilgras, aanvullende
mineralen en zoutblok. De dieren
voor het slachthuis krijgen ook
nog een afmestkorrel.
De magen van een koe.
De koe is een herkauwer en hij
heeft 4 magen: de pens voor de
voorraad, de netmaag waar de
ballen worden gemaakt, die later
naar boven komen om te herkau
wen, de boekmaag die alle voe
dingsstoffen uit het voedsel
opneemt en tot slot de lebmaag
die voor de verdere vertering
zorgdraagt. Een koe heeft 8 tan
den in de onderkaak en geen
tanden in de bovenkaak.
Enige begrippen
Kalf: tot 1 jaar
Pink: tussen 1 en 1,5 jaar
Vaars: 1e maal drachtig tot 2
jaar
Koe: 2x gekalfd tot 3 of 4
jaar
Worstkoe: oude koe tot voor de
slacht
Het vlees.
Het uiteindelijke doel van het
fokken van limousins is de vlees
productie. Het vlees is mals, krui-
11 't duumpje 3-2004
dig en veilig; er zijn geen groei-
bevorderende middelen en anti
biotica toegevoegd.
De familie Claeys heeft het predi
kaat "Limousin Puur" verworven.
Dit is een merknaam voor kwali
teitsrundvlees. Zij voldoen aan
bepaalde eisen. Het opgroeien
van de jonge dieren in de groep,
een lange zoogtijd en het voed
sel is van groot belang.
In deze tijd van problemen met
dioxine en pcb is het voor veel
mensen belangrijk te weten waar
hun vlees vandaan komt. De
ruimte, gezond voer, goede ver
zorging, een stal met stro en een
natuurlijk kuddeverband zijn de
ingrediënten voor de groei van
stevig mager vlees met een fijne
structuur. Het vlees is snel gaar
en houdt het vocht beter vast;
hierdoor blijft het sappig en
behoudt het zijn gewicht en die
typische limousin-smaak.
De boerderijwinkel
Op de boerderij is ook een win
kel waar streekeigen producten
verkocht worden waaronder, hoe
kan het ook anders, "vlees van
eigen huis".
Men slacht iedere drie weken en
het vlees wordt vanuit het slacht
huis teruggebracht naar de boer-
derijkoeling. Na een week bester
ven wordt het vlees versneden
tot porties. Meestal is het een
jonge stier van ongeveer 15
maanden, maar soms ook een
jonge koe die die door omstan
digheden geen kalf heeft gehad.
Het vlees wordt meteen aan de
klant verkocht, meestal op
bestelling. Lieve is befaamd om
haar lekkere stoverij. Men kan
per kilo bestellen maar ook per
stuk.
Andere activiteiten.
Deze zomer was er weer een
open middag in het kader
"Cultuur in de schuur". Er kwa
men zo'n 800 mensen op af. Men
kon een stukje vlees proeven,
dialectverhalen of muziek belui
steren en lekker rondneuzen op
het erf.
Het Limousinhof is ook een fiets
knooppunt: men kan er verschil
lende typen fietsen huren, waar
onder tandem en ligfiets. Je par
keert er de auto en fietst van
hieruit naar andere knooppunten
of je verkent het platteland in de
omgeving. Die 6 knooppunten
zijn meestal boerenbedrijven,
waar men kan rondkijken en
producten kopen. Bij het eerste
bedrijf krijg je dan een routebe
schrijving.
Rondleidingen
Iedere zaterdag in juli en augus
tus van 10.00 tot 12.00 uur zijn er
rondleidingen op het bedrijf.
Groepen op afspraak.
De prijs is Eur 2,50 p.p.
Eddy en Lieve laten hun liefde
voor de koeien blijken in de
manier waarop ze met de dieren
omgaan. Zij gunnen hun dieren
de beste verzorging, voeding en
omstandigheden zodat ze kun
nen genieten van een optimaal
leefklimaat.
De koeien staan in mijn achter
tuin aan de Baarzandse Kreek. Ze
zijn heel lief en rustig en daar
door was mijn interesse gewekt
om eens te gaan kijken waar ze
vandaan kwamen.
Het was een leerzame middag en
ik heb er zelf ook van genoten.