*e Bezoek Quist W Els Voet Onze reporter is weer de boer op geweest, en ditmaal doet ze verslag van een bezoek aan de biologische boerderij van Hans en Marijke Quist. Allereerst thuis op de kaart geke ken waar ik ze kon vinden, maar dat was niet moeilijk: 't Molentje, een weg tussen Schoondijke en IJzendijke en de boerderij draagt dezelfde naam. Zoals zo vaak in de buiten stelt een voordeurbel niet zo veel voor, dus loop ik achterom en ontmoet daar de vrouw des hui zes, Marijke. Zij loopt in haar fantastische tuin; veel bloemen, kruiden en natuurlijk een moes tuin. Alles op een heel natuurlij ke manier in elkaar gevlochten met stenen paadjes. Op de ach tergrond een hoogstamfruit- boomgaard waar schapen lopen, meidoornhagen, drinkputten, knotwilgen en niet te vergeten het kalkoenenpaartje, dat als waakhond dient. Plotseling vliegt er een ekster met veel lawaai weg, een steenuil roept; zij betwisten eikaars territorium. Ik zit op het terras, genietend van dit alles, een paradijsje. Maar voor de eigenaren is het hard werken geblazen. De huidige landbouw Heel vroeger gebruikten de boe ren in de bedrijfsvoering alleen middelen die voorhanden waren, dus mest van de koeien om de gewassen goed te laten groeien. Eenvoudige handgereedschappen om de akkers te bewerken, en later paarden. De opbrengsten moesten echter verder omhoog, dus ging de landbouwer gebruik maken van kunstmest, gewasbe schermingsmiddelen en steeds 'uitgekiender' zaadsoorten. Toch kiezen tegenwoordig steeds meer mensen voor biologisch geteelde producten, omdat je dan precies weet wat je op je bord krijgt. In deze tendens blijft Zeeland als provincie wat achter bij de rest van Nederland. In de streek rond IJzendijke zijn er 6 bioboeren (van de 16 in heel Zeeuws Vlaanderen) die elkaar steunen en helpen. Zij willen van dit stukje Zeeuws- Vlaanderen een mooi, leefbaar en vitaal platteland maken. Het begin Hans vertelt over zijn bedrijf. De interesse voor de biologische landbouw was er al heel lang; eigenlijk al voordat hij naar de landbouwschool ging. De eerste 14 jaar hebben ze op een "gang bare" manier geboerd en onder tussen een aantal cursussen gevolgd. Hierna heeft hij enkele jaren als "geïntegreerd" bedrijf in een project meegedaan en daarbij was het de bedoeling om met zo min mogelijk bestrijdingsmidde len e.d. toch een goed resultaat zien te behalen; die bestrijdings middelen zagen ze niet zo zitten. Een paar collega's waarmee ze samenwerkten, schakelden om en toen hebben ook zij de grote stap maar gewaagd. Ze hebben er nog steeds geen spijt van. Hans bewerkt 45 ha landbouw grond en teelt hierop, geheel biologisch, producten als uien, doperwten, sperciebonen, bruine bonen, tarwe, suikerbieten en aardappelen. Achter het huis staat een grote nieuwe schuur met koeling. Vroeger werden de aardappels in bulk vervoerd, van de grond op 10 't duumpje 2/2005

Tijdschriftenbank Zeeland

't Duumpje | 2005 | | pagina 10