*e
Bezoek
Quist
W
Els Voet
Onze reporter is weer de boer op
geweest, en ditmaal doet ze verslag
van een bezoek aan de biologische
boerderij van Hans en Marijke Quist.
Allereerst thuis op de kaart geke
ken waar ik ze kon vinden, maar
dat was niet moeilijk: 't Molentje,
een weg tussen Schoondijke en
IJzendijke en de boerderij draagt
dezelfde naam.
Zoals zo vaak in de buiten stelt
een voordeurbel niet zo veel
voor, dus loop ik achterom en
ontmoet daar de vrouw des hui
zes, Marijke. Zij loopt in haar
fantastische tuin; veel bloemen,
kruiden en natuurlijk een moes
tuin. Alles op een heel natuurlij
ke manier in elkaar gevlochten
met stenen paadjes. Op de ach
tergrond een hoogstamfruit-
boomgaard waar schapen lopen,
meidoornhagen, drinkputten,
knotwilgen en niet te vergeten
het kalkoenenpaartje, dat als
waakhond dient. Plotseling vliegt
er een ekster met veel lawaai
weg, een steenuil roept; zij
betwisten eikaars territorium. Ik
zit op het terras, genietend van
dit alles, een paradijsje. Maar
voor de eigenaren is het hard
werken geblazen.
De huidige landbouw
Heel vroeger gebruikten de boe
ren in de bedrijfsvoering alleen
middelen die voorhanden waren,
dus mest van de koeien om de
gewassen goed te laten groeien.
Eenvoudige handgereedschappen
om de akkers te bewerken, en
later paarden. De opbrengsten
moesten echter verder omhoog,
dus ging de landbouwer gebruik
maken van kunstmest, gewasbe
schermingsmiddelen en steeds
'uitgekiender' zaadsoorten. Toch
kiezen tegenwoordig steeds
meer mensen voor biologisch
geteelde producten, omdat je
dan precies weet wat je op je
bord krijgt. In deze tendens blijft
Zeeland als provincie wat achter
bij de rest van Nederland.
In de streek rond IJzendijke zijn
er 6 bioboeren (van de 16 in heel
Zeeuws Vlaanderen) die elkaar
steunen en helpen.
Zij willen van dit stukje Zeeuws-
Vlaanderen een mooi, leefbaar
en vitaal platteland maken.
Het begin
Hans vertelt over zijn bedrijf.
De interesse voor de biologische
landbouw was er al heel lang;
eigenlijk al voordat hij naar de
landbouwschool ging. De eerste
14 jaar hebben ze op een "gang
bare" manier geboerd en onder
tussen een aantal cursussen
gevolgd.
Hierna heeft hij enkele jaren als
"geïntegreerd" bedrijf in een
project meegedaan en daarbij
was het de bedoeling om met zo
min mogelijk bestrijdingsmidde
len e.d. toch een goed resultaat
zien te behalen; die bestrijdings
middelen zagen ze niet zo zitten.
Een paar collega's waarmee ze
samenwerkten, schakelden om
en toen hebben ook zij de grote
stap maar gewaagd. Ze hebben
er nog steeds geen spijt van.
Hans bewerkt 45 ha landbouw
grond en teelt hierop, geheel
biologisch, producten als uien,
doperwten, sperciebonen, bruine
bonen, tarwe, suikerbieten en
aardappelen.
Achter het huis staat een grote
nieuwe schuur met koeling.
Vroeger werden de aardappels in
bulk vervoerd, van de grond op
10 't duumpje 2/2005