De winkel Hier worden de kazen verkocht, van jonge tot oude, maar ook komijnekaas, paprika-knoflook- kaas, brandnetel melange kaas, kerriekaas en nog veel meer sma ken, En ze verkopen niet alleen 'koeienkaas' maar ook geiten- en schapenkaas, verse eieren, vla, karnemelk, honing, eigenge maakte jam en nog veel meer. We eindigen onze rondgang in een geïmproviseerde keuken in de hoek van de schuur en bij een bakje koffie praten we nog wat na. Marlies en haar man hadden vroeger een ander bedrijf in Gouda. Door de ruilverkaveling werd het daar steeds moeilijker werken. Ze lazen een stuk in de krant over leegstaande boerderijen in Zeeuwsch Vlaanderen met de titel Zeeuws Vlaanderen ont volkt! Alle reden om eens te gaan kijken, en ze voelden zich hier direct thuis. In 1995 waag den ze de sprong. Anderhalfjaar hebben ze met het hele gezin, met veel plezier, op de graanzol der gewoond. Later gingen ze in het woonhuis wonen en ze heb ben er nog steeds geen spijt van dat ze de gok gewaagd hebben, hoewel het hard werken gebla zen is. Want niet alleen de locale bevolking, maar ook de toeristen hebben de weg naar de kaas boerderij gevonden. Bij een hartelijk afscheid krijg ik nog een stukje paprikakaas mee en daarna vertrek ik weer huis waarts. aparte schuur gaan en naarmate ze ouder worden, schuiven ze tel kens een ruimte op. In het eerste jaar is het een kalf, in het tweede jaar noemen we het een pink en als de dieren daarna gekalfd heb ben, luisteren ze naar de naam 'vaars'. Het kaasmaken Er wordt hier boerenkaas gemaakt en dit betekent dat er rauwe melk wordt gebruikt. Als het andere melk is, bijvoor beeld gepasteuriseerd, dan mag niet de naam boerenkaas gevoerd worden, maar heet het "kaas op ambachtelijke wijze gemaakt". Maar hier wordt dus de echte boerenkaas gemaakt, de "Biervlieter". Marlies maakt Goudse kaas, maar met een Zeeuws smaakje. De grondstof, de melk, komt uiteindelijk via de koe en het gras uit de Zeeuwse grond. In een speciale ruimte staat een grote kaaskuip, waarin de romige verse ochtendmelk gaat. Er wordt stremsel aan toe gevoegd om het melkeiwit en het melkvet samen te laten indik ken. Verder gaat er voor de smaak zuursel bij. De ingedikte melk (wrongel) wordt nu in stuk jes gesneden en het vocht (wei) afgetapt. Dan gaat er water bij. De dikke korrelige wrongelbrok ken gaan nu in de kaasvaten onder de pers. Daar krijgen de kazen hun mooie ronde vorm. Daarna volgt het pekelbad in een andere ruimte waar het zout in de kaas trekt en dan moeten de jonge kazen op de plank rijpen. Het bedrijf staat onder regelma tige controle van het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ). 9 'f duumpje 3/'05-'06

Tijdschriftenbank Zeeland

't Duumpje | 2005 | | pagina 9