De winkel
Hier worden de kazen verkocht,
van jonge tot oude, maar ook
komijnekaas, paprika-knoflook-
kaas, brandnetel melange kaas,
kerriekaas en nog veel meer sma
ken, En ze verkopen niet alleen
'koeienkaas' maar ook geiten- en
schapenkaas, verse eieren, vla,
karnemelk, honing, eigenge
maakte jam en nog veel meer.
We eindigen onze rondgang in
een geïmproviseerde keuken in
de hoek van de schuur en bij een
bakje koffie praten we nog wat
na. Marlies en haar man hadden
vroeger een ander bedrijf in
Gouda. Door de ruilverkaveling
werd het daar steeds moeilijker
werken.
Ze lazen een stuk in de krant
over leegstaande boerderijen in
Zeeuwsch Vlaanderen met de
titel Zeeuws Vlaanderen ont
volkt! Alle reden om eens te
gaan kijken, en ze voelden zich
hier direct thuis. In 1995 waag
den ze de sprong. Anderhalfjaar
hebben ze met het hele gezin,
met veel plezier, op de graanzol
der gewoond. Later gingen ze in
het woonhuis wonen en ze heb
ben er nog steeds geen spijt van
dat ze de gok gewaagd hebben,
hoewel het hard werken gebla
zen is. Want niet alleen de locale
bevolking, maar ook de toeristen
hebben de weg naar de kaas
boerderij gevonden.
Bij een hartelijk afscheid krijg ik
nog een stukje paprikakaas mee
en daarna vertrek ik weer huis
waarts.
aparte schuur gaan en naarmate
ze ouder worden, schuiven ze tel
kens een ruimte op. In het eerste
jaar is het een kalf, in het tweede
jaar noemen we het een pink en
als de dieren daarna gekalfd heb
ben, luisteren ze naar de naam
'vaars'.
Het kaasmaken
Er wordt hier boerenkaas
gemaakt en dit betekent dat er
rauwe melk wordt gebruikt.
Als het andere melk is, bijvoor
beeld gepasteuriseerd, dan mag
niet de naam boerenkaas
gevoerd worden, maar heet het
"kaas op ambachtelijke wijze
gemaakt".
Maar hier wordt dus de echte
boerenkaas gemaakt, de
"Biervlieter". Marlies maakt
Goudse kaas, maar met een
Zeeuws smaakje. De grondstof,
de melk, komt uiteindelijk via de
koe en het gras uit de Zeeuwse
grond. In een speciale ruimte
staat een grote kaaskuip, waarin
de romige verse ochtendmelk
gaat. Er wordt stremsel aan toe
gevoegd om het melkeiwit en
het melkvet samen te laten indik
ken. Verder gaat er voor de
smaak zuursel bij. De ingedikte
melk (wrongel) wordt nu in stuk
jes gesneden en het vocht (wei)
afgetapt. Dan gaat er water bij.
De dikke korrelige wrongelbrok
ken gaan nu in de kaasvaten
onder de pers. Daar krijgen de
kazen hun mooie ronde vorm.
Daarna volgt het pekelbad in een
andere ruimte waar het zout in
de kaas trekt en dan moeten de
jonge kazen op de plank rijpen.
Het bedrijf staat onder regelma
tige controle van het Centraal
Orgaan voor
Kwaliteitsaangelegenheden in de
Zuivel (COKZ).
9 'f duumpje 3/'05-'06